Prvi stupanj redukcije vode daje rezultate, potrošnja se smanjila za 15 posto

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2022. u 10:45
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Za sada ne očekuju daljnje restrikcije

Uvođenjem mjera redukcije pitke vode prvog stupnja postignut je željeni efekt, što znači da se potrošnja na području djelovanja Istarskog vodovoda Buzet smanjila za nekih 15 posto. Izdašnost izvora pada iz dana u dan, svi su ispod razine preljeva, što je i razumljivo s obzirom na hidrološke prilike, međutim direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić naglašava da je u akumulaciji Butoniga nivo vode za oko jedan metar viši nego u istom razdoblju ekstremno sušne 2012. godine kada je bila zadnja redukcija vode u Istri. Trenutno iznosi 35,17 metara nad morem, piše Glas Istre.

“Najvažnije je izdržati do 20. kolovoza kada se ionako počinje smanjivati potrošnja, duže su noći i niže temperature, ali prema svim simulacijama, s ovim mjerama i s ovim uštedama, vodoopskrba bi se ipak trebala odvijati neometano”, kaže Nežić.

Brojni zahvati realizirani nakon zadnje redukcijske 2012. godine, mogli bi pridonijeti i spasu ove sezone, no ova godina pokazala je međutim da se na tome ne može stati. Planiraju se nove investicije kako bi se dodatno postiglo još veći stupanj sigurnosti vodoopskrbe. U raznim fazama je cijeli niz projekata za koji su potrebna značajna financijska sredstva.

“Jedno od riješena, najjeftinijih i vrlo brzo izvedivih koje je u nadležnosti Hrvatskih voda je podizanje kote preljeva u akumulaciji za jedan metar. Međutim, to nas neće spasiti za ovu sezonu, ali sada treba gledati dugoročno i biti spreman da će se ovakve situacije vjerojatno dešavati češće. Stručnjaci su već bili na terenu, odgovorit će na pitanje postoji li uopće takva mogućnost, kakva je stabilnost i statika svih objekata u akumulaciji, pregledava se i dokumentacija i zahvalni smo Hrvatskim vodama na brzoj reakciji”, kaže Nežić.

Komentirajte prvi

New Report

Close