Prvi slučajevi potvrđeni u Europi, zbog koronavirusa i u Hrvatskoj treba biti na oprezu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2020. u 09:48
Foto: Getty Images

Prvi slučaj zabilježen je u Bordeauxu, a drugi oko Pariza.

Dva slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u petak u Francuskoj, što su prvi slučajevi u Europi.

Ministrica zdravstva Agnes Buzyn rekla je na konferenciji za novinare da se radi o prvim potvrđenim slučajevima u Europi, dodajući kako vjeruje da će se u Francuskoj pojaviti još njih.

Prvi slučaj zabilježen je u Bordeauxu, a drugi oko Pariza.

Ministrica je naglasila da će vlastiti učiniti sve kako bi limitirali širenje virusa.

Infektolog Marko Kutleša potvrdio je u četvrtak realnu opasnost od pojave zaraze novim kineskim koronavirusom i u Hrvatskoj i rekao da treba biti na oprezu, ali i dodao kako je mala vjerojatnost da se to dogodi idućih dana.

Kutleša je rekao i da su zdravstvene ustanove spremne i za najgore situacije i prihvat potencijalnih pacijenata.

"Opasnost je realna, ali mogućnost da se dogodi nešto tragično u sljedećih nekoliko dana sigurno ne postoji. Moramo biti na oprezu i pripremati se za najgoru situaciju", rekao je u Dnevniku Nove TV Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Već sutra može se dogoditi da neki pacijent dođe u Hrvatsku s takvim simptomima i epidemiološkom anamnezom koja će upućivati na taj virus, dodao je Kutleša istaknuvši da je Klinika za infektivne bolesti spremna za prihvat i liječenje eventualnih pacijenata zaraženih novim virusom koji izaziva upalu pluća i infekciju gornjih dišnih puteva.

Komentirajte prvi

New Report

Close