Prvi put stižu honorari s Netflixa u Hrvatskoj. Dio i u džep našim autorima

Autor: Sergej Novosel Vučković , 16. studeni 2021. u 13:40
Foto: Pixabay

Stručna služba Hrvatskog društva skladatelja (HDS) analizirala koliko se i kojeg sadržaj (filmova i serija) streamalo na vodećoj VOD platformi od njenog dolaska u Hrvatsku i na osnovu toga ustanovila koliko će autora i nositelja autorskih prava dobiti naknade za korištenje svoje glazbe.

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) prvi put će preko svoje stručne službe Zaštite autorskih muzičkih prava, popularnog ZAMP-a, isplatiti autorske honorare za sadržaj koji se prikazuje na Netflixu. Prvi je to efekt od lanjskog potpisivanja ugovora o licenciranju glazbenih djela koji je HDS potpisao s ovom najvećom svjetskom platformom videa na zahtjev (VOD), navode iz strukovne udruge.

Autorske honorare dobit će oni glazbenici, uključujući hrvatske, čija se glazba vrtjela u filmovima i serijama gledanim na Netflixu u Hrvatskoj od 2016. do 2019. To, dakle znači od samog njegova “ulaska” u hrvatski audivizualni prostor. U prvoj godini emitiranja u nas Netlix je, prema podacima koje je ustupio ZAMP-u, nudio gotovo 43.000 pojedinačnih naslova, odnosno filmova i epizoda serija, što je 2019. naraslo na više od 163.000 naslova, čime se pokazuje koliko su veličina i doseg platforme rasli.

Tijekom spomenute četiri godine hrvatski korisnici (ne navodi se koliko je bilo i koliko ih je sad) sav ovaj sadržaj konzumirali su kroz više od 33 milijuna pojedinačnih streamova, a u ZAMP-u su obradili da je u emitiranom sadržaju bilo glazbenih djela više od 15.000 autora i nositelja prava iz cijelog svijeta.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Među njima su i domaći autori, članovi HDS-a, čija se djela koriste u serijama i filmovima dostupnima na Netflixu. Svoje honorare će dobiti i autori glazbe u domaćim filmovima poput drame Ti mene nosiš (You carry me) ili oni čija su se djela koristila u prvim dvjema sezonama političko-dramske serije Novine (The Paper). Za HDS ZAMP, ovo je nastavak uspješnog digitalnog poslovanja i otvaranje još jednog izvora prihoda za autore glazbe ili nositelja prava na nju, navode. Konkretne iznose za strane ili hrvatske autore nisu otkrili.

“Kvalitetna monetizacija digitalnog tržišta više nije izvor prihoda u budućnosti, već sadašnjosti. Iznosi za pojedinačne autore još uvijek nisu veliki, ali Netflix i VOD usluge u stalnom su porastu. Mi smo se na to pripremili na vrijeme i, kao jedno od vodećih društava u regiji po tom pitanju, za naše članove ostvarili trenutačno najbolju moguću poziciju na online terenu. O prilikama koje se na njemu nude autorima i glazbenicima bit će puno govora i na skoroj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji (MAKK) 2. i 3. prosinca u Zagrebu”, kazao je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Ovo su top najgledaniji naslovi na Netflixu u RH od 2016.

Prema analizi sadržaja HDS-a doznajemo i koji su bili najgledaniji naslovi Netflixa od 2016. do 2019., iz čega možemo iščitati i trendove u ukusima i preferencijama: 'Od serija, u 2016. i 2017. najviše se na 'hrvatskom' Netflixu gledala Stranger Things, 2018. Prijatelji, dok je serija Sex Education dominirala tijekom 2019. godine. Kada je riječ o filmovima, 2016. najgledanija je bila crna komedija Look who's back, 2017. Zootopia, 2018. teen komedija To All the Boys I’ve Loved Before, a 2019. krimi komedija Murder Mystery.

Komentirajte prvi

New Report

Close