Prvi put od 2014. gospodarstvo problem broj jedan u EU

Autor: Marija Brnić , 25. listopad 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Gospodarstvo je na prvom mjestu problema na razini EU sada za 35% ispitanika, dok je ta tema prije godinu dana mučila njih 17%.

Prvi put od 2014. gospodarska situacija problem koji najviše muči Europljane. Tada ih je, pak, zabrinjavala neizvjesnost zbog imigracija, kao i prije godinu dana, kada je gospodarska situacija bila je tek na trećem mjestu.

Pokazalo je to najnovije istraživanje Eurobarometra, provođeno tijekom srpnja i kolovoza, dakle, uoči novog vala pandemije, pa je za očekivati da će u narednoj anketi egzistencijalni strahovi biti još izraženiji.

Gospodarstvo je na prvom mjestu problema na razini EU sada za 35% ispitanika, dok je ta tema prije godinu dana mučila njih 17%. Raste i briga za javne financija s lanjskih 17 na 23%, a broj onih koje muče imigracije pada s 36 na 23%.

Korona je i zdravlje uvela na ovu listu, a najviše brine 22% ispitanih, dok najveći pad ima zaštita okoliša i klimatske promjene, s 28 na 20%. I na razini svojih država većina ispitanih vidi stanje u gospodarstvu kao prvi problem, a rastu pitanje zdravlja i nezaposlenost, koji su dominirali u anketi prije godinu dana.

Najviše neizvjesnosti za gospodarstvo u svojim državama vide Ciprani, Grci i Talijani, dok je za Slovence, te Portugalce, Španjolce i Irce zdravlje najveća briga. Francuze najviše muči nezaposlenosti, dok u Švedskoj, Danskoj i Njemačkoj još uvijek najvećom brigom u svojim zemljama vide okoliš i klimatske promjene.

U Hrvatskoj, pak, na prvom mjestu stoji gospodarska situacija (39% ispitanih), nezaposlenost (37%), te zdravlje (30%).

Oporavak gospodarstva u svojim državama, pak, u prosjeku 42% Europljana očekuje 2023. ili kasnije, a među njima su i Hrvati. Izlasku iz krize u 2021. nada se 17, u 2022. oko 29% građana EU, dok je onih najoptimističnijih, uvjerenih da izlaze iz krize već do kraja 2020., tek 2%, a 7% drži da se nikad neće oporaviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close