Prvi put obrazloženje zašto je neka tvrtka strateški važna

Autor: Marija Brnić , 03. siječanj 2022. u 07:13
Na listi je i HPB, najveća banka u domaćem vlasništvu/M. Lukunić/PIXSELL

Razlog su mjere NPOO-a o unapređenju upravljanja državnim poduzećima.

Godinama država ima listu tvrtki kojima je vlasnik i od njezina su posebnog interesa, no prvi put je na posljednjoj lanjskoj sjednici Vlada ažurirala tu listu navodeći za svaku od tvrtki i razloge zbog kojih je ona strateški važna.

Razlog su mjere prihvaćene NPOO-om o unapređenju upravljanja državnim poduzećima, te će resorna ministarstva svake godine morati revidirati popis i utvrditi razloge zbog kojih neka od tvrtki iz njihove nadležnosti ima opravdan status strateške tvrtke.

Nekad 50, sada 36
Lista je to koja je nekad brojila 50-ak tvrtki, te se kontinuirano smanjuje. A kako se očekivalo, to se dogodilo i sada, jer su s postojeće liste “uklonjene” tri tvrtke, te ih ona sada broji 36. U dva slučaja, Imunološki zavod i Autocesta Rijeka-Zagreb, posrijedi su razlozi tehničke naravi, odnosno u prvom slučaju nastavak rada kao javne ustanove, a u drugom slučaju pripajanje HAC-u, dok je treća tvrtka Pomorski centar za elektroniku Split “prebačena” u portfelj CERP-a.

Za preostale navedene su u pravilu kratke crte o djelatnosti tvrtke, veličini udjela države u temeljnom kapitalu. Agencija Alan brine se o obrambenoj proizvodnji i nabavi naoružanja i opreme, AKD za državu izrađuje osobne iskaznice i druge službene dokumente, Hrvatske pošte najveća je uslužna mreža u RH i drži 83% tržišta poštanskih usluga, a Odašiljači i veze jedini su mrežni operator u za sve postojeće mreže digitalne zemaljske televizije sa 100% udjela na tržištu DVB-T-a.

Ina kao izuzetak
Za ACI je i dalje važno to što se brine o pomorskom dobru, a za Croatia Airlines presudno je što njezin tržišni udjel, koji je inače 36%, tijekom zime raste na 60%, jer većina prijevoznika ne leti, pa Vlada ocjenjuje da se zahvaljujući CA osigurava povezanost na području Hrvatske.

HPB je najveća banka u domaćem vlasništvu, a zadnjih deset godina jedna je od pet najvećih u hrvatskom bankovnom sustavu i ima depozite s visokim saldom od središnje države.

U svim tvrtkama s ove liste država je većinski vlasnik, uz izuzetak Ine, koja je i dalje na listi jer “s obzirom na preradu i istraživanje nafte i plina važna za sigurnost opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj”.

Komentirajte prvi

New Report

Close