Prvi naš veliki stečaj u kojem je koronavirus odgodio preuzimanje

Autor: Suzana Varošanec , 01. lipanj 2020. u 08:02
MRC Rock&Sand dobio je od suda odgodu uplate 45 mil. kuna za preuzimanje bračkog Jadrankamena/TINO JURIĆ/PIXSELL

Razlog su izvanredne okolnosti, tj. kako uvjeravaju “ne radi se o ‘kupovini vremena’ ili odustajanju od ponude”.

Stečajni dužnik Jadrankamen, nakon pravomoćnosti stečajnog plana te u devetoj godini stečaja, u produžetku postupka zbog pandemije ipak broji ‘sitno’ do novog početka poslovanja.

Radi se o kraćoj odgodi preuzimanja Jadrankamena u vlasništvo američkog investitora – kompanije MRC Rock&Sand LLC hrvatskog iseljenika Mile Gabrića. Razlog su izvanredne okolnosti, tj. kako uvjeravaju “ne radi se o ‘kupovini vremena’ ili odustajanju od ponude”.

Vjerujemo da će novi rok biti dovoljan da se ponovo otvore granice, organiziraju letovi i investitoru omogući da dođe u RH i bude nazočan u momentu preuzimanja tvrtke, stoji u inicijativi za produljenjem roka upućenoj na Trgovački sud u Splitu u travnju, prije početka roka za uplatu uloga koji je bio predviđen od 1. do 31. svibnja.

Odlukom TS rok je sad prebačen – počinje 2. kolovoza te je 31. kolovoz posljednji dan za ulog pa ako stanje ostane redovno navodno je posrijedi i konačni termin za uplatu uloga od 45 milijuna kuna.

Prijedlog za produljenjem roka je osnovan, obrazloženje je suda u kojem stoji da rok nije zakonski, odnosno kako je sudski, može se produljiti samo jednom na prijedlog zainteresirane osobe, ako postoje opravdani razlozi. U

z uvažavanje Zakona o interventnim mjerama, sud smatra da je “zbog mjera koje su poduzete radi suzbijanja epidemije bolesti, ponuditelj zaista onemogućen da u roku od 30 dana od pravomoćnosti rješenja o potvrdi stečajnog plana izvrši svoje obveze”, a koliko je poznato ovo je naš prvi veliki stečaj u kojem je koronavisus odgodio investiciiju i preuzimanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close