Prvi hrvatski VC fond može krenuti u investicije

Autor: Bernard Ivezić , 13. lipanj 2020. u 09:45
Suosnivači i partneri Dinko Novoselec, Petar Pierre Matek, Renata Brkić, Srđa Iveković i Tilen Šarlah

U fond težak gotovo četvrt milijarde kuna gotovo je polovicu sredstava investirao EIF, a sređivanje regulatornih zahtjeva trajalo je tri godine.

Prvi hrvatski VC fond Feelsgood Social Impact Investment Fund dobio je finalno zeleno svjetlo za početak rada i može krenuti u investicije. Startup fond, težak 30 milijuna eura ili nešto manje od četvrt milijarde kuna, tri je godine prikupljao sve potrebne dozvole.

Na taj način, ne samo da će s kapitalom pomoći startupima i njihovim inovacijama, već je i sam postao inovacija na domaćem financijskom tržištu. Prvi je domaći VC fond kojim upravlja društvo za upravljanje fondovima iz Hrvatske ujedno je prvi domaći “social impact” fond. Projektu VC fonda prvo je zeleno svjetlo u ožujku lani dao Europski investicijski fond, koji se obvezao investirati gotovo polovicu kapitala (49,99%).

Potom je početkom kolovoza 2019. Hanfa zagrebačkom društvu Feelsgood Capital Partners odobrila rad, a sad mu je dopustila i da osnuje sam VC fond. Renata Brkić, suosnivačica fonda kaže da je proces bio zahtjevan, ali da su vrlo zadovoljni rezultatom.

Brkić

Proces je izuzetno zahtjevan, ali ponosni smo jer je hrvatski tim uspio osnovati i fond i društvo za upravljanje u svojoj zemlji

“Izuzetno smo ponosni da smo uspjeli kao hrvatski tim osnovati i fond i društvo za upravljanje u svojoj zemlji”, kaže Brkić. Uz Brkić, koja je visoka povjerenica World Business Angel Investment Forum (WBAF) za Hrvatsku, prvim će hrvatskim VC fondom upravljati još četvorica menadžera-suosnivača fonda.

Riječ je Srđi Ivekoviću, VC fond menadžeru s dugogodišnjim iskustvom u branši, i to na tržištima Bliskog istoka, Egipta i državama ZND-a, zatim Dinku Novoselcu, bivšem predsjedniku uprave najvećeg mirovinskog fonda u Hrvatskoj AZ-a i Petru-Pierru Mateku, bivšem predsjedniku Hanfe.

Peti partner u društvu i fondu, koji se dosad nije eksponirao, je Tilen Šarlah, financijaš iz Slovenije, koji ujedno vodi trading deska u ljubljanskom Geoplinu i savjetnik je u startupu Fintech Factory EU.

Počeli razgovore
Renata Brkić kaže da su prolazili kroz kompleksan proces usuglašavanja s glavnim investitorom EIF-om i s nacionalnim regulatorom Hanfom. “Nadamo se da smo ovim pionirskim pothvatom ohrabrili i prokrčili put timovima koji razmišljaju na isti način, te doprinijeli da se Hrvatska pozicionira još jednu stepenicu više u europskoj financijskoj industriji”, kaže Brkić.

22,7

milijuna kuna odnosno 3 milijuna eura bit će najveća investicija koju će Feelsgood prema odluci Hanfe moći napraviti

Dodaje da su spremni za prvi korak – investicije. Brkić navodi da su paralelno s procesom dizajniranja fonda i njegove strategije vodili razgovore ne samo s potencijalnim investitorima u fond već i sa startupima i drugim poduzetnicima čiji su projekti kandidati za ulaganja.

“Otkako smo lani u listopadu u Zagrebu na našoj konferenciji o investiranju s društvenim učinkom obznanili namjeru o osnivanju Feelsgood fonda, kontaktirali su nas brojni poduzetnički timovi iz Hrvatske i Slovenije sa željom da nam predstave svoje projekte, a mi smo sada u poziciji da možemo početi konkretno razgovarati i krenuti s dubinskim snimanjima onih najboljih”, kaže Brkić. Detalje zasad ne iznosi. No, ističe da je najvažnije da je poduzetnička scena ovdje živa te da timovi razmišljaju kako uz profit postići i pozitivan društveni učinak.

Hanfina pravila
Feelsgood je VC fond koji investira u startupe u Hrvatskoj. Prije pet godina s radom je započeo VC fond South Central Ventures težak 40 milijuna eura. Iako je u cijelosti bio realiziran u inozemstvu, prvi je VC s uredom u Zagrebu.

Ujedno je prvi u koji je investirala RH. Korak dalje napravio je lani Fil Rouge Capital, koji je trenutačno najveći VC fond u Hrvatskoj težak 45 milijuna eura. U njega je kao ulagač ušao i HBOR, odnosno opet RH. Fil Rouge je ujedno prvi VC koji ulaže isključivo u startupe registrirane u Hrvatskoj.

Feelsgood, treći po redu, prvi je koji je u Hrvatskoj u cijelosti inkorporiran, odnosno prvi VC koji se može okititi titulom “100% Made in Croatia”. Kako otkriva Hanfina odluka, Feelsgood će ulagati u startupe u Hrvatskoj i Sloveniji. Iako će biti otvoren za sve društvene MSP-ove, ipak će najviše tragati za novoosnovanim ili tvrtkama u početnim fazama razvoja.

Posebno traga za prilikama u obrazovanju, socijalnom stanovanju, zdravstvenoj skrbi, tehnologiji i društvenoj uključenosti. Neće funkcionirati kao fond fondova, ali će u tvrtke moći ulagati i preko SPV-a, slično kako to radi Funderbeam SEE, koji za svoje investicije stvara SPV-e u Estoniji.

Feelsgood će SPV-e moći stvarati bilo gdje unutar EU. Maksimalno ulaganje po projektu bit će do 3 mil. eura ili 10% vrijednosti fonda.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jos jedna bedastoca. Treba pogledati izvjesca o otpisima investicija South Central Venturesa (na webu EIFa-i mizerna objasnjenja)..niz ce nastaviti FilRouge a sada dolaze i ovi nesretnici. 5 partnera? U VC fondu od 2 milijarde USD je bilo 3 partnera kad sam radio u njemu kao predpartner. Nijedan partner nema nikakvo tehnolosko iskustvo i nikakvo iskustvo u ulaganju i vodjenju brzorastuce firme. EIF je komican kad je i njima dao novac. Uglavnom, sada je previse novca u VC fondovima u RH za kolicinu ideja i tehnologije. Nazalost.

New Report

Close