Prve rajčice iz Belja već na tržištu, uskoro i jagode iz Vrgorca

Autor: Marta Duić , 15. travanj 2021. u 22:00
U Mitrovcu u staklenicima do studenog će proizvesti 2800 t triju sorti rajčica/PD

Ove sezone Belje u ponudi ima dva tipa domaćih rajčica koje su dostupne diljem Hrvatske.

Početkom travnja krenula je prva berba rajčica u stakleniku u Mitrovcu te su prve rajčice iz Belja već stigle na tržište. U stakleniku veličine 4,5 hektara rajčica je zasađena u siječnju i brat će se sve do kraja studenog.

Ove sezone Belje u ponudi ima dva tipa domaćih rajčica koje su dostupne diljem Hrvatske te mini rajčicu u pojedinačnom pakiranju od 250 grama koje su zasad dostupne na lokalnom tržištu i u trgovinama Belja u Osijeku i Belom Manastiru.

O tri vrste rajčica, koje se uzgajaju u stakleniku, brine se 49 radnika, a u stakleniku Belja godišnje se proizvede 2800 tona rajčica koje se plasiraju na hrvatsko tržište. Zbog kvalitete plodova i distribucije na prodajna mjesta rajčica se bere minimalno četiri dana u tjednu i odmah slijedi otprema.

“Dosad smo ubrali više od 150 tona domaćih rajčica koje su odmah nakon berbe otpremljene u trgovačke centre. Svaka naša biljka godišnje da oko 20 kilograma zrelih plodova, ali traži puno brige i sunca pa je zato lokacija u Mitrovcu posebno pogodna za uzgoj rajčice”, objašnjava Robert Marković, direktor staklenika Mitrovac.

Kako ističe Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus, proizvodnja u staklenicima jedini je način cjelogodišnje proizvodnje povrća kojom se zadovoljavaju potrebe domaćeg stanovništva.

“Staklenik zimi zagrijavamo toplinskom energijom koju proizvodi bioplinska elektrana pa je cijeli poljoprivredni kompleks Mitrovac međusobno povezan, a obuhvaća i farmu s 4000 mliječnih krava”, kaže Dean.

Osim rajčica, otvorena je i sezona branja jagoda na području Vrgorca. Udruga proizvođača vrgoračkih jagoda okuplja oko 80 uzgajivača, a ove godine u tom kraju očekuju urod od oko 500 tona ovoga voća.

Komentirajte prvi

New Report

Close