Prve kazne AZTN-a u ovoj godini ‘pale’ zbog lubenica i žitarica

Autor: Marija Brnić , 26. siječanj 2023. u 22:00
Poduzetnici su se obratili AZTN-u tvrdeći da Setovia Voće iz Zagreba od njih robu kupuje bez ikakvog dokumenta i ispod cijene proizvodnje/S. Niketić/PIXSELL

Tvrtke Setovia Voće i Feropromet moraju platiti 15.900 odnosno 8000 eura.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je prve kazne za nepoštenu trgovačku praksu u 2023., a izrečene su dvjema tvrtkama koje se bave otkupom poljoprivrednih proizvoda, žitarica i lubenica.

Žalili se iz Opuzena
Postupci su pokrenuti po službenoj dužnosti, nakon zaprimanja prijava, a u oba slučaja riječ je o ugovorima koji datiraju iz 2018. godine.

U slučaju otkupa lubenica žalili su se poduzetnici s područja Opuzena, tvrdeći da Setovia Voće iz Zagreba od njih robu kupuje bez ikakvog dokumenta i ispod cijene proizvodnje. Ugovori sa šest poduzetnika koje su analizirali u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja nisu imali odredbe o roku isporuke, niti određenu kvalitetu i vrstu roba koju se ugovara.

U dokumentaciji antimonopolska agencija navodi kako je direktor, inače i vlasnik, Setovia voća, Hrvoje Bekavac, ustvrdio da ta tvrtka uopće nije obavljala otkup lubenica, već povezana tvrtka, te da “optužbe mogu biti plasirane od konkurencije”. Dostavio je potom tablicu s popisom dobavljača i podatke koje se moglo usporediti s prijavama.

Utvrđeno je da postoje indicije da ugovori nisu sastavljeni u skladu sa zakonskim odredbama. Setovia voće argumentirao je da lubenice nije nabavljao od primarnih proizvođača, nego drugih otkupljivača voća i povrća. Cijene je pri tom određivao dobavljač, a Setovia voće odlučivalo odgovara li mu ili ne, kao i kolike količine su mu potrebne u određenom trenutku.

Setovia voće kažnjeno je sa 120 tisuća kuna 15,9 tisuća eura), čime će se po AZTN-u odvratiti prekršitelja, ali i zaštititi sudionike u trgovini hranom od nepoštene trgovačke prakse.

Kasnili s plaćanjem
Druga kažnjena tvrtka Feropromet iz Majških Međa također je obiteljska tvrtka, u vlasništvu Huberta Kišpala. Prijava Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja stigla je od dobavljača ječma, pšenice, suncokreta i uljane repice, zbog kašnjenja u plaćanju, s prekoračenjima i do 175 dana.

Feropromet je pojašnjavao da ima poslovnu suradnju s velikim brojem kooperanata kojima kreditira proizvodnju ratarskih kultura osiguravajući sjeme, gnojivo i sl., a povrat im omogućuje u novcu ili kompenziranjem nakon sjetve.

U dokumentaciji je utvrđeno da su dobavljači dali izjavu kojom “traže od Feroprometa da se njihova potraživanja isplate na njihov zahtjev”, što po AZTN-u de facto znači i izvan zakonskog roka od 60 dana. Agencija je za nepoštenu trgovačku praksu kaznila sa 60 tisuća kuna (8 tisuća eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close