FOTO: Prve izbjeglice ušle u Hrvatsku, policija ih vozi u Tovarnik na registraciju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2015. u 08:21
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Za sada nema službene potvrde, ali navodno je u Šid i okolicu pristiglo nekoliko autobusa s izbjeglicama.

Rano jutros, prvi autobusi sa izbjeglicama sa Bliskog istoka počeli su stizati u Šid, pogranični gradić na granici sa Srbijom, piše Večernji list. Noćas su ih iz Preševa počeli preusmjeravati prema Hrvatskoj budući da je Mađarska granica zatvorena.

Iz prvog autobusa koji je stigao u Šid izbjeglice su se iskrcale na autobusnom kolodvoru odakle su se pješice uputili prema nekadašnjoj psihijatrijskoj bolnici Principovac koja je već godinama napuštena i očigledno namijenjena za smještaj izbjeglica.

Za sada nema službene potvrde, ali navodno je u Šid i okolicu pristiglo nekoliko autobusa s izbjeglicama. Prema neslužbenim informacijama neki od njih već su preko kukurizišta ušli u Hrvatsku te su uhićeni.

Policijska vozila su raspoređene diljem granice i one koji uđu ilegalno u državu voze u policijsku postaju gdje im uzimaju otiske prstiju i bilježe ih u evidenciju.

Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

Došli su na poziv načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, a imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo, dodala je.

Na terenu na GP Tovarnik je 11 članova tima Crvenog križa, od kojih su četvoro iz Središnjeg ureda iz Zagreba, a 11-oro su članovi interventnog tima Crvenog križa u Vinkovcima.

Tijekom prijepodneva pridružit će im se joj djelatnika i volontera Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ djeluje u suradnji i koordinaciji s policijom te drugim državni institucijama i udrugama civilnog društva, kaže glasnogovornica Zorić.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Večernji:

“Primite izbjeglice u vile 
iz kojih ste Krista istjerali

Prvo je za izbjeglice nešto konkretno ponudila Ruža Tomašić: “Imamo prazne zemlje, zašto im ne bismo dali nekakvu kućicu u Lici da se bave stočarstvom, poljoprivredom”.
Zna li slavna pravašica da su ta zemlja i te kuće, i kad su napuštene, nečije privatno vlasništvo?
Kao što je nečije vlasništvo i onih 25.000 hektara “napuštenog zemljišta u Gorskom kotaru i Lici” što se također “nudi” izbjeglicama.
Gdje bi ih, ako ne na nekome otetom vlasništvu, naseljavali papa, neki biskupi, svećenici, vlast, mediji…?
Posebno je domoljubna izjava dubrovačkog biskupa Mate Uzinića: “Ako se to ne dogodi i ne mogu se ili ne žele vratiti, dobodošli su!
Nas je i tako sve manje.

” Što će reći – nema Hrvata, Arapi – dođite!

Cijela se javna Hrvatska spremna odreći kuća, zemljišta i ljudi da bi tobože pokazala svoju kršćansku sućut, a uistinu zato da bi se uvukla u stražnjicu nekoj stvarnoj ili imaginarnoj svjetskoj moći kao što se uvlačila u dugim stoljećima od 1102. godine.

Papa Franjo, gospodine Uziniću, gospođo Tomašić i ini političari i čovjekoljupci, primite izbjeglice u vatikanske odaje, u biskupske palače, u vile i u druge raskoši iz kojih ste Krista zauvijek istjerali.

Kazu da ih policija vozi u Tovarnik na registraciju. S obzirom da ce ih registrirat pitam se hoce li im uplatit i obvezno osiguranje kad prodju tehnicki pregled.

Ma izbjeglice ce nam obogatit turisticku ponudu dogodine. Ministarstvo turizma mora iskoristit ovu jedinstvenu priliku kako bi Hrvatsku sto bolje pozicioniralo.


Demograf Stjepan Šterc objasnio je u bit problema i istaknuo da bi Hrvatskoj zemlje EU mogle zatvoriti granice i da bi izbjeglice mogle ostati kod nas.

Šterc kaže da usmjeravanje muslimanskog dijela stanovništva ima pozadinu. ''Sve zemlje će zatvoriti svoje granice i izbjeglice će na svojoj ruti ostati u RH'', istaknuo je.


Slovenija zatvara granice:
Ostojić i Milanović Hrvatsku pretvorili u azil

Postavlja se, stoga, legitimno pitanje, je li aktualna hrvatska vlada pristala biti egzekutivna zemlja za filtriranje migranata

Istaknuo je kako je najveća opasnost supstitucija stanovništva.

''Budući da izumiremo, drugi useljavaju.

Dogodi li se supstitucija na nekoliko stotina tisuća pa čak i milijun stanovnika, dolazi u pitanje identitet, jer migracija prijenosi vlastiti na domicilno stanovništvo koje je pred izumiranjem'', ustvrdio je Šterc.


treba ih ostaviti u Slavoniji, obzirom što su prolazili u Srbiji, bili bi dobri graničari stari

New Report

Close