Prva ovogodišnja privatizacija: Na prodaju ide manje poznata, ali raritetna zagrebačka tvrtka

Autor: Marija Brnić , 27. siječanj 2024. u 08:33
Očekuje se uskoro prva sjednica CERP-a kojom će predsjedati ministar financija Marko Primorac/J. Regović/PIXSELL

U većinskom portfelju ostalo još samo 12 tvrtki, manjinske udjele država ima u njih 159.

Sve su rjeđe privatizacije u Hrvatskoj, jer se i državni portfelj, izuzmu li se tvrtke od strateškog interesa, istopio. No, pokrenuta je prva u 2024. CERP je oglasio prodaju većinskog udjela u Institutu za sigurnost.

Ta je tvrtka i bez toga raritetan slučaj, jer se njezina privatizacija pokreće tri desetljeća nakon što su sve ostale tvrtke iz bivšeg društvenog vlasništva, prošle pretvorbu i bile stavljene na prodaju.

Silazan trend
Riječ je malo poznatoj i manjoj zagrebačkoj tvrtki koja se bavi poslovima ispitivanja sigurnosti od požara i zaštitom na radu u industrijskim, školskim i drugim prostorima. Njezini se prihodi kreću u razini iznad 300 tisuća eura, a broji 10-ak zaposlenih, s tim da posljednjih godina ima silazan trend i posluje s gubitkom.

Sve zbog nekretnina

Tvrtka je godinama bila limitirana u poslovanju zbog blokade koju je na prodaju dionica stavljena još krajem 1990-ih. A sve zbog nekretnina, poslovnog prostora u kojemu i danas djeluje.

Tvrtka je, pak, godinama bila vezana i limitirana u poslovanju i nejasnim statusom zbog blokade koju je na prodaju njezinih dionica stavljena još krajem 1990-ih. A sve zbog njezinih nekretnina, poslovnog prostora u kojemu i danas djeluje, u prizemlju zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci.

Vlada RH je, naime, izuzela 50% dionica Instituta i odlučila da ih se prenese Zavodu za istraživanje i razvoj sigurnosti radi, kako je navedeno u odluci, osiguranja zamjenskog prostora i oslobađanja prostora za Hrvatske studije.

Kako je odlukom bilo predviđeno, prijenos bi uslijedio nakon što država u sudskom sporu kojeg vodi na Općinskom sudu Zagreb prizna Institutu pravo na vlasništvo i izda tabularnu ispravu za poslovne prostore u Čakovečkoj ulici u Zagrebu.

Slučaj je stao na toj kompleksnoj odluci sve do 2006., kada ga je tadašnji HFP uzeo u razmatranje i zaključio da je ta odluka nejasna i da je treba poništiti. No, i nakon toga ostao je u ladici. Sve do 2022., kada CERP od svih uključenih traži i dobiva potvrde da nema spora oko nekretnina, a time niti razloga za plombu na prodaju dionica. Lani je provedena procjena vrijednosti tvrtke i krajem godine donesena odluka da se pokrene prvi natječaj.

Nudi se tako paket od 95,6%, po početnoj cijeni od 866,5 tisuća eura, a javno nadmetanje održat će se u CERP-u 6. veljače u 12 sati. Uvjet za sudjelovanje u natjecanju je uplata jamčevine u iznosu od 10% početne cijene, a cjenovni korak, prema postavljenim uvjetima nadmetanja, bit će 900 eura. Inače, nominalna je vrijednost tog paketa dionica Instituta za sigurnost 534.000 eura.

Osim Instituta za sigurnost, na prodaju CERP stavlja i nekoliko manjinskih paketa – 110 dionica Chromos boja i lakova (0,04%) uz početnu cijenu od 4500 eura, 157 dionica Luke Šibenik (0,49%) po cijeni od 6,48 tisuće eura, te 289 dionica MGK-pack iz Kukuljanova (0,13%) za 1900 tisuća eura i 2995 dionica čakovečkog Uniona (3,25%), koje nudi uz početnu cijenu od 35.940 eura. U većinskom portfelju CERP-a, inače, osim Instituta za sigurnost, ostalo je još svega 11 tvrtki, dok manjinske udjele država ima u ukupno 159 tvrtki, uključujući četiri koje se upravo stavlja na bubanj.

Habijan postao član
Što se, pak, planira još staviti na prodaju tijekom 2024., bit će tek utvrđeno na sjednici Upravnog vijeća CERP-a, koja bi se uskoro trebala održati u novom postavu. Točnije, prvi put sjednicu će voditi novi predsjednik Upravnog vijeća Marko Primorac, ministar financija, kojeg je prije dva tjedna Vlada imenovala umjesto dosadašnjeg predsjednika ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića.

Time se provodi i lanjska odluka Vlade da se upravljanje trgovačkim društvima u vlasništvu države izdvoji iz Bačićevog resora i stavi pod ingerenciju Ministarstva financija, a Bačićevom ministarstvu ostaje nekretninski portfelj. A ulaskom u Vladu i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan postao je član Upravnog vijeća CERP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close