Prva je neradna nedjelja: Poduzetnici, ugostitelji i poljoprivrednici šalju upozorenje

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2020. u 09:43
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Glasu poduzetnika nezadovoljni su restriktivnim mjerama za rad ugostitelja te dodaju da se uz takve uvjete mnogi neće ni otvoriti, a oni koji hoće, imat će manje posla. 

Hrvatska udruga poljoprivrednika (HUP), Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) i udruga Glas poduzetnika oglasile su se povodom prve neradne nedjelje.

Naglašavaju kako opskrbni lanac trgovina maloprodaje i ugostiteljskih objekata u cijeloj Hrvatskoj jako ovisi o proizvodima hrvatskih poljoprivrednika i OPG-ova. Mali poljoprivredni proizvođači su tijekom krize doživjeli velik udar, budući da su restorani kao njihovi veliki kupci bili zatvoreni, kao i tržnice. Neradna nedjelja za njih predstavlja dodatni udarac na prihode.

Kažu da bi nedjelja kao radni dan trebala biti regulirana, ali ne i zabranjena.

“Štetu će imati mnogi OPG-ovi, a prema našim procjenama takvih je preko 1000 koji prodaju svoje proizvode kako na gradskim tržnicama gdje je nedjelja jedan od tri radna dana u tjednu kada tržnice imaju najveću posjećenost. Nije reguliran niti rad prodaje poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu. Posljedice ćemo sigurno osjetiti i na prodaji poljoprivrednih proizvoda u trgovinama i u voćarnama gdje se prodaju poljoprivredni proizvodi. Ovim putem dajemo jasnu podršku ugostiteljima u ostvarivanju njihovih prava za normalnim radom jer mnogi OPG-ovci surađuju s restoranima i osjećaju gubitke zbog nemogućnosti rada”, izjavio je Tihomir Jaić, Predsjednik HUP-a.

“Dajemo nedvosmislenu i apsolutnu podršku udruzi Glas poduzetnika jer mnogi problemi koje osjećaju poduzetnici osjećaju i OPG-ovi te najavljujemo da
ćemo od sada zajedno surađivati na prijedlozima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji”, dodao je.

Uslijedit će otkazi

U Glasu poduzetnika nezadovoljni su restriktivnim mjerama za rad ugostitelja te dodaju da se uz takve uvjete mnogi neće ni otvoriti, a oni koji hoće, imat će manje posla.

“Iako je nominalno za ugostitelje bolje da jedini ostanemo dostupni kupcima u nedjelju, smatramo da ovakvom odlukom zadiremo u temeljne ekonomske i ljudske slobode te dodajemo novi sloj kompleksnosti našem društvu. Pad BDP-a koji će to donijeti povrh ovog užasa s koronakrizom svi ćemo osjetiti. Osim dućana u Trstu i Sloveniji. Blaženi mi, uvijek se vraćamo u neka stara vremena.“ izjavio je Vedran Jakominić, potpredsjednik NUU.

Nakon dva mjeseca u kojima nisu imali priliku raditi, poduzetnici koji se bave neprehrambenim proizvodima, s neradnom nedjeljom izgubit će trideset radnih dana ove godine, ako ovakve mjere potraju. Dok Austrija, ističu, u kojoj je inače nedjelja neradan dan, mijenja propise kako bi omogućila rad nedjeljom.

“Prema nekim procjenama, samo u maloprodaji koja sada zapošljava 90.000 ljudi moglo bi zbog neradne nedjelje i manjeg fonda potrebnih radnih sati bez posla ostati između 10 i 15 posto  zaposlenih, a broj izgubljenih mjesta u ugostiteljstvu, poljoprivredi i drugim vezanim industrijama mogao bi biti puno veći”, kažu u Glasu poduzetnika.

“U ovom trenutku kada je svaka kuna prihoda bitna za svakog poduzetnika, a svaki fiskalizirani račun koji donosi prohode od PDV-a u državnu blagajnu je dragocjen, jednostavno ne vidimo smisla u ograničavanju rada trgovine nedjeljom”, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas Poduzetnika.

“Neće se samo prihodi maloprodaje smanjiti, treba imati u vidu da se u trgovačkim centrima nalaze i restorani, kafići i kino-dvorane, koje će nedjeljom također biti zatvoreni. Nije realno očekivati da će se sav promet koji se u maloprodaji ostvari nedjeljom preliti na druge dane, ovisno o vrsti maloprodaje pad će biti između 5 i 15 posto, a također će se osjetiti pad uzrokovan lošijom turističkom sezonom. Mi ćemo sljedeći tjedan izaći s projekcijom gubitaka radnih mjesta do kraja lipnja, ali za sada brojevi ne izgledaju nimalo dobro”, zaključio je Oreščanin.

Komentirajte prvi

New Report

Close