Provjerili smo što od novih Plenkovićevih ‘igrača’ očekuju na hrvatskoj poslovnoj sceni

Autor: Marija Brnić , 28. travanj 2022. u 08:01
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Reakcija poslodavaca: Filipović će djelovati kao ‘vatrogasac’.

Ministri gospodarstva i rada Tomislav Ćorić i Josip Aladrović, te potpredsjednik Vlade Boris Milošević jučer su sudjelovali na svojoj posljednjoj sjednici u Vladi Andreja Plenkovića, a već idući tjedan na njihovim mjestima sjedit će Davor Filipović, Marin Piletić i Anja Šimpraga. Kadriranje je Plenkoviću jedna od većih slabosti u dosadašnjem vođenju Vlade, a novo popunjavanje tima u Banskim dvorima odvija se u uvjetima istraga Uskoka, na polovici mandata i u usred velike ekonomske nestabilnosti. Stoga poslodavci za Ćorićevog nasljednika već kažu da će primarno djelovati kao vatrogasac. Preuzima resor u trenutku kada su cijene energenata u usponu, kada dosadašnje interventne mjere na suzbijanju inflacije ne pokazuju puni efekt i kada je potrebno presjeći spiralu, kako se u suprotnom ne bi sve otelo kontroli.

Iako je Zdravko Marić kao ministar financija bio percipiran kao nositelj paketa ublažavanja negativnih posljedica i korone i inflacije za gospodarstvo, budući da su financije u njegovim rukama, u resoru Tomislava Ćorića oblikovane su brojne mjere, koje su gospodarstvenici ocijenili dobrima.

Ključ cijelog lanca

No, u narednoj fazi zaustavljanje rasta cijena trebat će još jaču međuresornu koordinaciju, te će, po ocjeni glavnog direktora HUP-a Damira Zorića, prvi test za Davora Filipovića biti pregovaranje oko obuzdavanja daljnjeg poskupljenja energenata, koji je ključ u cijelom lancu.

“Država se mora odreći većeg dijela tereta, trošarina i brojnih naknada koja čine polovicu cijena energenata, a odluke o tome morat će se donijeti brzo”, kaže Zorić. U nastavku godine prioritet će biti i osigurati zalihe energenata za iduću sezonu, kao i držati popunjenima robne rezerve, što je pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva.

U slučaju ministra Marina Piletića, sa stajališta poslodavaca ključno će biti bavljenje novim zakonom o radu. Taj je veliki zadatak za Aladrovićevog mandata započeo još prije godinu i pol dana, ali je u međuvremenu postupak dogovaranja između Vlade, sindikata i poslodavaca zapeo. Budući da je Vladi stalo povući sredstva za reforme predviđene NPOO-om i da bi vjerojatno bili probijeni predviđeni rokovi vezani uz usvajanje ZOR-a, kao kompromis je među socijalnim partnerima prihvaćen prijedlog da se u nacionalni zakonodavni okvir ugrade dvije EU direktive (o transparentnim i predvidljivim radnim uvjetima i o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi), što je dovoljno da se povuče prvu ratu u ovoj godini, a potom će se u miru ići u donošenje novog ZOR-a. Direktive će se implementirati kroz izmjene zakona do ljeta, dok će puno veći posao uslijediti u drugoj fazi, bez pritisaka rokova.

Slaba prepoznatljivost

I nove ministre gospodarstva i rada u javnosti dočekuje slična percepcija kao i njihove predstavnike na početku mandata – slaba prepoznatljivost i nedovoljno iskustvo za pozicije u Vladi koje će zauzeti. Filipovića se doživljava u sjeni loših rezultata na lanjskim izborima za zagrebačkog gradonačelnika, dok je Piletić, inače gradonačelnik Novske, već u drugom mandatu i saborski zastupnik HDZ-a, široj javnosti zapravo nepoznat. Piletić je inače profesor hrvatskog jezika i povijesti, a u vođenje resora s doista širokim rasponom od tržišta rada, mirovinskog sustava do socijalne politike, osim karijere u politici, on ulazi tek s iskustvom profesora u osnovnoj školi u Novskoj. Filipović je izvanredni profesor na katedri za organizaciju i menadžment zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a unatoč lošem rezultatu na zagrebačkim izborima, uživa povjerenje premijera, te je imenovan za člana NO-a Ine i predsjednika NO-a Hrvatskih šuma.

Komentirajte prvi

New Report

Close