Prosvjed stotinjak radnika karlovačkog Adriadiesela

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2014. u 14:55
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Radnici karlovačke tvornice dizelskih motora Adriadiesel nastavit će štrajk dok im se ne isplati plaća za drugu polovicu prosinca.

Radnici karlovačke tvornice dizelskih motora Adriadiesel nastavit će štrajk dok im se ne isplati plaća za drugu polovicu prosinca, rekao je danas predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević pred stotinjak zaposlenika te tvrtke koji su prosvjedovali ispred Ministarstva gospodarstva tražeći smjenu Uprave, isplatu zaostalih plaća i ugovaranje novih poslova u Rusiji.

"Uprava Adriadiesela treba sutra isplatiti polovicu plaće za prosinac, jer ako je ne isplati radnici i dalje neće raditi", rekao je Dragičević nakon sastanka s ministrom rada i mirovinskoga sustava Mirandom Mrsićem i zamjenikom ministra gospodarstva Alenom Leverićem.

Dragičević je kazao da bi se do kraja tjedna trebala sastati predstavnici triju vlasnika te karlovačke tvrtke – Uljanika, Jadranskih ulaganja i države, te zajedno sa Centrom za restrukturiranje i prodaju dogovoriti moguća rješenja oko ulaska nekog drugog u vlasništvo dionica.

Dragičević je napomenu da se rješenje problema Adriadiesela vidi i kroz moguću predstečajnu nagodbu, ali sindikalci trenutno o tome ne razmišljaju.

"Tražili smo isplatu pozajmice od 1,5 milijuna kuna, to je iznos koliko nam se otprilike duguje, ali Vlada kaže da zakonski nije moguće davati pozajmice radi isplate plaće. Zato nećemo obustaviti štrajk sve dok ne isplate pola plaće", kazao je.

Nakon toga će sindikat uputiti poslodavcu zahtjev za mirenjem radi isplate plaće za siječanj, a ako ponovno ne prime plaće radnici će opet u štrajk, najavio je Dragičević.

Stotinjak radnika Adriadiesela nezadovoljstvo neizvjesnom budućnošću i nesigurnom egzistencijom izrazilo je glasnim zviždanjem i transparentima – "Siti u ratu, gladni u miru", "Spasite Adriadiesel", "Tražimo smjenu nesposobne uprave" i "Stižu računi, kako platiti".

Radnici karlovačke tvornice dizelskih motora štrajkaju od 6. ožujka jer su zadnjih pola plaće primili za prosinac prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close