Prosječne cijene ‘kvadrata’ na kraju 2020. opet u znaku rasta

Autor: Jadranka Dozan , 12. travanj 2021. u 17:17
Cijenu turističkih nekretnina drže one kompanije koje nisu prisiljene prodavati/Pixabay

Podaci državnih statističara sugeriraju da su u kupoprodajama stambenih nekretnina u zadnja tri mjeseca prošle godine cijene u prosjeku bile 6,4 posto više nego u usporedivom kvartalu godinu prije, dok su u godišnjem prosjeku tijekom 2020. porasle 7,7 posto

Nakon što su cijene stambenih nekretnina u trećem lanjskom tromjesečju u odnosu na drugi blago pale, u četvrtom su ponovno porasle, i to za 2,5 posto, sugerira indeks cijena stamenih objekata kojega periodično objavljuje Državni zavod za statistiku. Time je nastavljen i godišnji prosječan rast cijena stanova i kuća u Hrvatskoj.

DZS-ov indeks zasniva se na cijenama u kupoprodajama realiziranim u promatranom razdoblju, a posljednji podaci državnih statističara sugeriraju da su one u zadnja tri mjeseca 2020. u prosjeku bile 6,4 posto više nego u usporedivom tromjesečju godinu prije, kao i da su u godišnjem prosjeku tijekom 2020. porasle 7,7 posto.

Dakle, višegodišnji uzlazni trend cijena nastavljen je i u godini pandemije, znatno mršavijih deviznih prihoda od turizma i masovnih potpora za očuvanje radnih mjesta, pa i potresa. Te okolnosti odrazile su se, izgleda, samo na broj transakcija odnosno promet na tržištu nekretnina koje se u Hrvatskoj i inače smatra plitkim. U agencijama za posredovanje u kupoprodajama nekretnina tijekom prošle godine uglavnom su isticali da je ukupan promet u odnosu na godinu prije pao.

Rast cijena realiziranih kupoprodaja u takvu okruženju dijelom se objašnjava državnim subvencioniranjem kredita za kupnju stanova za mlade do 45 godina, a dio odgovora zacijelo je i u niskim kamatnim stopama – kako na štednju tako i na stambene kredite.

Najnoviji podaci DZS-a pokazuju, pak, da su cijene novih stambenih objekata u četvrtom kvartalu u odnosu na treći u prosjeku bile niže za dva posto, dok su na godišnjoj razini (u odnosu na četvrto tromjesečje 2019.) više-manje ostale na istoj razini (+0,2%). Istodobno, na temelju kupoprodaja postojeći stambenih objekata u zadnja tri mjeseca 2020. cijene su u odnosu na treći kvartal u prosjeku bile tri posto više, a u odnosu na četvrti kvartal prethodne godine prosječno su porasle 7,3 posto.

Na godišnjoj razini cijene stambenih objekata u četvrtom kvartalu za Grad Zagrebu I za Jadran u prosjeku su bile više oko šest posto, a u skupini Ostali za nešto manje od devet posto (+8,9%). Promatra li se godišnji prosjek, rast cijena je bio I nešto viši; od 6,3 posto za Jadran i 8,1 za Zagreb do deset posto u prosjeku za Ostale.

.

Komentirajte prvi

New Report

Close