Ulaganje od 200 milijuna eura: Proradio najveći kineski ‘zeleni’ projekt u Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 08. prosinac 2021. u 11:23
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Vjetropark se prostire na oko 60 kilometara četvornih, snaga mu iznosi 156 megavata (MW), a ima 39 vjetroagregata pojedinačne snage četiri megavata.

Svečano je u utorak puštena u probni rad Vjetroelektranu Senj, koju je ulaganjem od oko 200 milijuna eura u okolici Senja i Brinja izgradila kineska tvrtka Norinco, što je i najveće kinesko ulaganje u čistu energiju u Hrvatskoj.

Vjetropark se prostire na oko 60 kilometara četvornih, snaga mu iznosi 156 megavata (MW), a ima 39 vjetroagregata pojedinačne snage četiri megavata. Procijenjena mu je proizvodnja na godišnjoj razini 530 milijuna kWh, a izgradila ga je kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation, tj. njihova hrvatska podružnica, koja je većinski vlasnik u u senjskoj tvrtki Energija Projekt.

S predstavnicima kineskog investitora, premijer Plenković je VE Senj u probni rad pustio na daljinu, pritiskom gumba iz hotela Sheraton u Zagrebu. Ovo je jedinstveno kinesko ulaganje u srednjoj i istočnoj Europi, a Norinco postaje jedan od najvećih ulagača u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj.

Plenković je ocijenio da će ovih 39 vjetroagregata biti bitan doprinos u ukupnoj proizvodnji struje u Hrvatskoj.

Okupljenima se obratilo i više predstavnika kineske kompanije, predstavnik kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj, videopozivom iz Pekinga su se javili i predsjednik Uprave Norincoa Jiao Kaihe te hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin, a pročitana je i čestitka kineskog premijera.

Kinezi su istaknuli svoju inicijativu “Jedan pojas jedan put”, kojom financiraju izgradnju infrastrukture u mnogim zemljama.

Za projekt u Senju i Brinju angažirali su više od 40 lokalnih podizvođača i dobavljača i više od 260 domaćih radnika te poručili da će projekt dati doprinos zelenom i niskougljičnom razvoju, razvoju lokalne zajednice.

Komentirajte prvi

New Report

Close