Proračun privukao Keruma u vijećnicu, no ne zadugo

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 27. prosinac 2012. u 21:59
Željko Kerum i Nevenka Bečić na raspravi/PIX

Splitski gradonačelnik u raspravu se uključivao upadicama “ajde, Ljiljo probaj nešto izmisliti u proračunu, treba ljudima pomoć”.

Četiri dana prije kraja godine splitsko je gradsko vijeće naumilo donijeti i rebalans proračuna za 2012. i proračun za 2013., a sjednici je kao rijetko viđeni gost prisustvovao i gradonačelnik Željko Kerum.

No, prizor nije dugo potrajao, Kerum je sjedio dok su trajala vijećnička pitanja, kasnije se kratko umiješao u raspravu o pomoći KK Split i nezaposlenima izjavama tipa "ajde, Ljiljo (pročelnica za financije Ljiljana Vučetić) probaj nešto izmislit u proračunu, treba ljudima pomoći", a potom ponovo nestao. Nije ga privuklo ni glasovanje o rebalansu proračuna, pa ni o proračunu za 2013., a ni novo zaduživanje za vraćanje starih dugova. Jedino je u pauzi novinarima najavio mogućnost ponovne kandidature, te se pohvalio da je u svom mandatu "napravio pravo čudo", zbog čega valjda proračun i jest trebao biti smanjen za 80 milijuna kuna.Prije rasprave o rebalansu grad je odlučio dati 200 kuna pomoći umirovljenicima s manje od 2000 kuna mirovine, a iz proračuna za 2013. će se isto dati i nezaposlenima. Također, odlučeno je da će iz proračuna, nauštrb financiranja Spaladium Arene, izdvojiti tri milijuna kuna za kupnju dodatnih dionica KK Split, a iz sljedećeg proračuna će se u istu svrhu izdvojiti još četiri milijuna.

Rebalans proračun je, pak, prilično jasno pokazao stanje u gradskoj blagajni, bez obzira što gradonačelnika to nije previše zanimalo pa se nije vraćao u vijećnicu. Od planiranih 875 milijuna kuna prihoda realizirano je oko 80 milijuna kuna manje. Najviše je pao prihod od komunalne naknade i doprinosa, čak oko 50 milijuna kuna, a od poreza je uprihođeno 24 milijuna manje. Rebalans je prošao, uz štednje na rashodovnoj strani koje su najviše pogodile investicije (gotovo 50 milijuna kuna), te socijalu i komunalu, a ničim nisu dotaknute primjerice plaće zaposlenih u gradskoj upravi. Prošlo je i novo zaduženje od 40 milijuna kuna, koje je jedini način da grad uspije platiti drugu ratu dugova koji su nastali još 2006., kad je tadašnja vlast Liste Velog mista i HDZ-a izdala obveznice koje osim golemog zaduženja nisu donijele ni jednu investiciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close