Pronađena još jedna lažna diploma: Predavala je engleski više od 20 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. prosinac 2019. u 13:06
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola koji su, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju kao poslovni i stručni rukovoditelji odgovorni za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove.

Uz Međunarodni dan borbe protiv korupcije ministrica obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je do sada otkrivena 31 nevjerodostojna isprava – 18 diploma i 13 svjedodžbi, te da su dvije novootkrivene  – 30. – nevjerodostojna isprava Filozofskoga fakulteta u Novom Sadu i 31. – nevjerodostojna svjedodžba kuharice.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. prosinca i tim povodom je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ponedjeljak priopćilo kako je sredinom siječnja ove godine pokrenulo proces provjere vjerodostojnosti isprava u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Do sada je tako otkrivena 31 nevjerodostojna isprava – 18 diploma i 13 svjedodžbi, a novootkrivena, 30. diploma, odnosi se na lažnu ispravu Filozofskoga fakulteta u Novome Sadu na temelju koje je osoba u osnovnoj školi predavala engleski jezik više od 20 godina, dok se 31. nevjerodostojna isprava odnosi na lažnu svjedodžbu kuharice.

S lažnim ispravama radilo 18 žena i 13 muškaraca  

"Provjera diploma dokazano je jaka antikorupcijska mjera koja pokazuje da varalicama nije mjesto u sustavu koji se bavi onim najvažnijim, a to su djeca. Važno je da smo uspostavili proceduru da se pri svakom novom zapošljavanju obvezno provjeravaju diplome, čime se uspostavlja red i štiti sustav", istaknula je ministrica Divjak. Objasnila je kako je cilj ove mjere vratiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja.

U strukturi otkrivenih lažnih isprava više je žena nego muškaraca, tako je s lažnim ispravama radilo 18 žena i 13 muškaraca. Od 18 osoba s krivotvorenim diplomama, njih devet radilo je u osnovnim školama, osam u srednjim školama, dok je jedna lažna diploma pronađena u Ministarstvu, što je i pokrenulo cijeli proces provjere.

U priopćenju se podsjeća da provjeru vjerodostojnosti diploma rade škole sa sveučilištima i ostalim visokim učilištima te, ako i kada pronađu nevjerodostojnu ispravu, o tome obavijeste Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je pak školama, u dopisu upućenom 11. siječnja ove godine, dalo za provjeru rok od godine dana.

Za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola koji su, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju kao poslovni i stručni rukovoditelji odgovorni za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove.

Dodatno, krajem svibnja upućen je dopis svim studentskim centrima i veleučilištima u Hrvatskoj u kojemu se traži provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja zaposlenika studentskih centara u Republici Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close