Pronaći novogradnju je ravan dobitku na lotu: Stanovi niču kao gljive poslije kiše, a kupaca nikad više

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2020. u 11:46
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Žnjan i Duilovo predjeli su Splita koji su već nekoliko godina popularni za izgradnju novih zgrada.

Pronaći stan u novogradnji u Splitu, ravan je dobitku na lotu, čak i u ovim tjednima nakon obuzdavanja koronavirusa na našem području. Zbog konfiguracije grada i nedostatka slobodnog prostora za radove, novogradnja dolazi u obzir većinom na perifernim dijelovima grada, a stanovi planu i prije nego što se temelji počnu kopati.

Popularni su tako postali Mejaši, Kila, Sirobuja i slični kvartovi.

Od gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, Slobodna Dalmacija pokušala je doznati koliko se zapravo gradi, ali to ima nije baš pošlo za rukom. Odlučili su uzeti stvari u svoje ruke i sami istražiti koliko je projekata u tijeku.

Kontaktirali su veće građevinske tvrtke koje se bave ulaganjem u stanogradnju pod Marjanom, ali i temeljito pregledali Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU), koji vodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, kako bismo doznali kome je u Splitu izdana dozvola za izgradnju građevina stambene namjene. Usmjerili smo se na projekte čija je izgradnja već u tijeku ili se planira u skorijoj budućnost.

POPULARNI ŽNJAN I DUILOVO

Žnjan i Duilovo predjeli su Splita koji su već nekoliko godina popularni za izgradnju novih zgrada. Tvrtka “Quatro Company” tako dovršava svoju zgradu “Morska vila 6” na Duilovu. Riječ je o zgradi koja će se sastojati od dvije etaže podzemne garaže, suterena, prizemlja, tri kata i nadgrađa.

– Riječ je o 57 stanova, i svi su prodani. Plan završetka gradnje je ljeto 2021. godine – rekli su nam iz tvrtke “Quatro Company”. Na Putu Žnjana “Dalkoning” je izgradio dvije zgrade koje su već useljene, a u svakoj je 15 stanova.

Trenutačno je u izgradnji još jedna, u neposrednoj blizini. Također je riječ o zgradi s 15 stanova i pripadajućim garažnim mjestima, a iz “Dalkoninga” su nam potvrdili kako su sve stambene jedinice odavno prodane.

– Uz to uskoro očekujemo i dozvolu za izgradnju još jedne zgrade. Riječ je o 34 stana sa 66 parkirnih garažnih mjesta – objasnio nam je direktor Željko Krstičević.

Prema podacima dostupnima preko ISPU-a, vidljivo je da je na Duilovu na većoj parceli planirana izgradnja građevina stambene namjene s 57 stambenih jedinica, 87 garažnih parkirnih mjesta te 13 vanjskih parkirališnih mjesta.

Radovi su se zahuktali i na Poljičkoj cesti, između dviju bolnica, gdje su na teren stigli bageri. Tvrtka “Ora Mont” gradi zgradu “Trstenik 4”, a, kako su nam kazali, imat će 50 stanova i četiri etaže garaža.

Nova zgrada na osam katova i s tri podzemne etaže niknut će i kod trgovačkog centra “Mall of Split”, gdje bageri uskoro stižu na gradilište. Riječ je o projektu “Mejaši peti”, a zgrada će se sastojati od 62 stana, jednog poslovnog prostora i 66 garažnih mjesta. Planirani rok završetka izgradnje je ljeto 2021. godine, a planirana je izgradnja garsonijera, jednosobnih, dvosobnih i trosobnih stanova.

– Cijena kvadrata stana bit će oko 2500 eura, a na zadnjem katu bit će i jedan penthouse, čija će se cijena po kvadratu kretati oko 2700 eura. Uz kupnju jedne stambene jedinice obvezna je kupnja i jednog parkirališnog mjesta – objasnili su nam iz agencije “Splitski vali”, dodajući kako je projekt izradio projektantski ured “Baldasar arhitektura i dizajn”.

Ovo ljeto radovi će početi i u Ulici 141. brigade Hrvatske vojske na Mejašima, potvrdili su nam iz tvrtke “Hercomm”.
– Planirani završetak radova je ljeto 2021. godine, a bit će izgrađeno 30 stanova s dvije etaže podzemne garaže – rekli su iz “Hercomma”.

Obitelj Dedić, nakon izgradnje stambene zgrade uzduž Vukovarske ulice, kreće u novi projekt. Grad Split prodaje zemljište površine 206 četvornih metara na rubu Lovrinačke ulice na Dragovodama, a nakon što otkupe parcelu za 505.890 kuna, gradit će stambeno-poslovni objekt na raskrižju Vukovarske i Lovrinačke. Zgrada bi se trebala graditi na površini od 6350 četvornih metara, imat će devet etaža i 72 stana, a vrijednost cjelokupnog projekta je 70 milijuna kuna.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close