Promjene u izvještavanju – gubi li ESG na važnosti?

Autor: Suzana Varošanec , 03. rujan 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Revizorica Dubravka Kopun ukazuje na posljedice odluke S&P Globala.

Novi izazovi na globalnoj sceni za ESG – skup standarda vezanih za objavu nefinancijskih podataka u segmentu okolišnog, društvenog i upravljačkog utjecaja iz poslovanja. S&P Global, jedna od najvećih rejting agencija na svijetu uvodi opisni ESG rejting poduzeća. čime će vjerojatno gubiti na značaju.

Da promjene idu u smjeru smanjenja značaja ESG-a potvrda je i najnovija najava BlackRocka i Vanguarda, najvećih svjetskih društava za upravljanje investicijskim fondovima, jer i oni smanjuju utjecaj ESG-a prilikom odabira prikladne investicije, navodi revizorica Dubravka Kopun.

Nelogičnosti
Naime, S&P Global više neće dijeliti brojčane ocjene ESG-a u svojim ocjenama za poduzeća. Također, smatra i da će tek vidjeti hoće li ovaj i slični potezi, zajedno sa nastojanjima dijela javnosti da upozori na nelogičnosti u ESG izvještavanju, usporiti globalnu implementaciju ESG-a.

“S&P smatra da numeričke ocjene trenutačno adekvatno ne odražavaju ispravnost ESG čimbenika, budući da su često stvarale zbrku za investitore o tome kako mogu utjecati na dužničke obveze promatranog poduzeća i dugoročnu održivost poslovanja. S&P zbog toga uvodi tzv. opisne odlomke, koji opisuju ESG nastojanja promatranog poduzeća”, objašnjava Kopun.

Moguće varanje
Europski standardi za izvještavanje o održivosti (ESRS) u prvoj fazi obvezuju velike poduzetnike koji kotiraju na burzi, počevši od financijskih izvještaja za 2024. Direktivom će biti obuhvaćeno oko 50.000 poduzeća, tj. nekoliko puta više u odnosu na broj obveznika prema ranijoj Direktivi o nefinancijskom izvješćivanju (NFRD).

Međutim, Kopun podsjeća na to da cijeli postupak polazi od financijskog sektora, koji je već implementirao ESG ciljeve u svojim okvirima financiranja, te je za očekivati bilo da će se koncept ESG-a proširiti relativno brzo na dosta veliki krug poduzetnika.

Načelno, poduzetnicima koji imaju visoku ESG ocjenu, ističe Kopun, takva vrsta izvještavanja trebala bi osigurati niži trošak financiranja za razliku od poduzetnika koji imaju nisku ESG ocjenu. No, nelogičnosti u posljednje dvije godina dovele su da je jedna dobra ideja pod povećalom zbog mogućeg varanja javnosti u pogledu ekološke odgovornosti neke tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close