Prometni stručnjak otkriva kako se voziti rotorom: Ovo su njegove najveće opasnosti

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2020. u 10:12
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Ako u kružnom raskrižju postoji jedan prometni trak, vožnja je jednostavna i sigurna.

Na našim se cestama sve više grade kružna raskrižja, a povodom toga prometni stručnjak Sinan Alispahić za Večernji list otkriva kako se pravilno voziti rotorom, ali i njegove najveće zamke i opasnosti, piše Večernji list.

Na približavanje kružnom raskrižju upozorava postavljeni prometni znak opasnosti “raskrižje s kružnim tokom prometa”. O smjeru vožnje i mjestu izlaska iz kružnog toka vozača informiraju znakovi obveze, kružni tok prometa, prometni znak obavijesti za vođenje prometa, raskrižje kružnog oblika. Vozač mora prilagoditi brzinu vožnje, u pravilu smanjiti te pravodobno uočiti i ostale prometne znakove ako se nalaze uz cestu i poduzimati potrebne radnje vozilom, kako bi se sigurno približio i vozio kružnim raskrižjem.

Prije ulaska u kružni tok prometa postavljen je prometni znak raskrižja s cestom s prednošću prolaska (“trokut”), koji je najčešće u kombinaciji s prometnim znakom obveze, kružnim tokom prometa. To znači da vozila u kružnom toku imaju prednost prolaska. Vozač koji ulazi vozilom u kružni tok prometa dužan je propustiti sva vozila koja se kreću kružnim tokom, jer ulazi sa sporedne ceste. Vozač vozilom u kružni tok ulazi prometnom trakom koju je izabrao prije ulaska u kružni tok, bez uključenog pokazivača smjera. Vožnja u kružnom toku smatra se vožnjom ravno.

Tijekom vožnje kružnim tokom prometa vozač mora pozorno pratiti promet oko svojeg vozila i oprezno upravljati vozilom. U kružnom raskrižju može biti jedan ili više prometnih trakova, a dosta često su dva prometna traka. Broj prometnih trakova u kružnom toku prometa mora biti jednak ili veći broju prometnih trakova na ulazima, odnosno izlazima iz kružnog raskrižja. Kompromis između dobre protočnosti i zadovoljavajuće prometne sigurnosti kružnog raskrižja postiže se s dva prometna traka na ulazu, u kružnom raskrižju i na izlazu iz kružnog raskrižja.

Ako u kružnom raskrižju postoji jedan prometni trak, vožnja je jednostavna i sigurna. Vozač koji se namjerava vozilom isključiti na prvi izlaz udesno, dužan je pravovremeno druge sudionike prometa upozoriti o svojoj namjeri dajući im znak desnim pokazivačem smjera.

>>Opširnije pronađite ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close