Projektom od 10 milijuna eura spajaju industriju i znanost

Autor: Marija Brnić , 24. ožujak 2018. u 10:07
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Požeški proizvođač namještaja osniva vlastiti centar za tehnološki razvoj.

Požeški proizvođač namještaja Spin Valis rijedak je primjer dobre privatizacijske priče u Hrvatskoj – svih 25 godina od kada ima privatne vlasnike tvrtka je pozitivno poslovala, uključujući i ratne, te godine velike gospodarske krize.

U plusu je završena i 2017., u kojoj su prihodi grupe s 500-njak zaposlenih bili nešto više od 150 milijuna kuna i rasli su oko 4 posto na godišnjoj razini, a istom stopom rastao je i konsolidirani EBITDA. Na još veći rast uprava računa u ovoj godini, a za optimizam zaslužna je njihova poslovna filozofija da stalno gledaju nekoliko koraka unaprijed. Posljednjih godina Spin Valis imao je tako najprije velika ulaganja u tehnološki naprednu opremu, a pratio ih je i zaokret u proizvodnji i prodaji.

Novu nišu našli su, naime, u izradi manjih serija namještaja veće vrijednosti, koje do zahtjevnijih kupaca sada plasiraju izravno kroz manje salone s luksuznijom ponudom. Nova razvojna faza s čijom pripremom se već odmaklo slijedi s ulaganjem u razvojni centar za dizajn masivnog namještaja.

Bio bi to, pojašnjava predsjednik uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, prvi industrijski vođen centar za tehnološki razvoj u drvno-prerađivačkom sektoru u Hrvatskoj. Dosad se, naime, u istraživačku infrastrukturu kod nas ulagalo uglavnom kroz istraživačke institucije i akademsku zajednicu, odnosno fakultete, institute i veleučilišta.

No, u Spin Valisu su, nadmećući se na globalnom tržištu, shvatili da upravo oni sa svojim iskustvom trebaju biti inicijator uspostave tješnje suradnje i povezivanja industrije i znanstvene zajednice. Njihovo rješenje je Centar kompetencije CEKOM Spin, projekt vrijedan 10 milijuna eura.

“Ovaj centar financiramo mi u Spinu svojim sredstvima i vjerujte jako dobro razmišljamo o svakoj uloženoj kuni. On je realna potreba nas kao tvrtke, ali i cijelog drvno-prerađivačkog sektora u podizanju konkurentnosti, a ne umjetno stvorena iluzija i nešto što se neće koristiti,” ističe Jelčić. Centar je zamišljen kao inovacijska infrastruktura za koju je već predviđena lokacija i zgrada unutar koje će se smjestiti.

U prvoj fazi ulaganja će se usmjeriti prvenstveno na opremu i adaptaciju prostora, a potom slijedi razvoj projekata koji za cilj imaju nove inovativne modele namještaja od masivnog drveta hrasta i bukve.

“U početku su to projekti koje će većinom Spin Valis kasnije probati komercijalizirati kroz svoje pogone. U tome nas prate partneri za koje smatramo da su za tu vrst projekata najrelevantniji i mogu nas oplemeniti u tom razvoju – krojački obrt Igla i tvrtka Kuzmić iz Slavonskog Broda. Međutim, tu ne mislimo stati. CEKOM Spin biti će otvorena inovacijska infrastruktura dostupna svima koji žele razvijati nešto u području inovativnog drvnog namještaja. Znači otvoreni smo za suradnju sa svima te ćemo nuditi svoje usluge i opremu na raspolaganje svima koji imaju interes razvoja. Ovim početnim projektima želimo potaknuti interes i pokazati da se može nešto raditi u Hrvatskoj te da postoji mjesto za to”, ističe Jelčić. Primarna je želja, dodaje, surađivati na razvoju proizvoda s malim i srednjim poduzetnicima s područja Slavonije, ali i iz šire regije BiH, Srbije, Mađarske.

“Mi ćemo nuditi mjesto za „igranje“ s najnaprednijom razvojnom tehnologijom i opremom te inženjerima koji znaju zahtjeve i uvjete da se određena vrst razvoja prenese u realnu proizvodnju. Ako netko ima modernu ideju – cilj nam je omogućiti uvjete te zajednički istražiti realnost te ideje te surađivati na komercijalizaciji iste”, kaže Jelčić. Kroz projekt se kani povezati s Arhitektonskim i Šumarskim fakultetom u traženju dizajnera u ovom području. Već se stupilo u suradnju s klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija koja bi trebala rezultirati otvaranjem baze kreativaca i produkt dizajn inženjera.

Dodatan pečat ovom ulaganju daje i činjenica da se inicijativa pokrenula u Slavoniji u kojoj se trenutno suočavaju s najvećim odljevom mladih, perspektivnih kadrova. U Spin Valisu ne kriju da priželjkuju da njihovo ulaganje rezultira, osim prilikom mladim dizajnerima za provedbu svojih ideja u nekom naprednom prototipu, i mogućim doseljavanjem u Požegu.

S ulaganjem u Spin Valisu računaju krenuti tijekom jeseni 2018, dok se za dvije godine planira završiti opremanje prostora u kojem će CEKOM djelovati. Postoji i mogućnost da se dinamika ulaganja ubrza, dobivanjem bespovratnih sredstava EU. Projekt je prijavljen u okviru natječaja Ministarstva gospodarstva „Podrška razvoju Centara kompetencije“, koji podržava razvoj ove vrst razvojno-inovacijske infrastrukture i za koji je postupak evaluacije u tijeku.

Komentirajte prvi

New Report

Close