Projekt PBF-a i Agrolagune u utrci za nagradu EK

Autor: Marta Duić , 24. srpanj 2016. u 22:00
Verica Dragović Uzelac, profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta/I. K./PIXSELL

Istraživanje mogućnosti korištenja komine u raznim granama industrije primjer je suradnje znanstvenog i poslovnog sektora kroz transfer tehnologije i komercijalizacije.

Projekt Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) u Zagrebu i Agrolagune odabran je među finaliste RegioStars nagrade Europske komisije.

Podsjetimo, riječ je o projektu kojim se istražuju mogućnosti korištenja komine, nusproizvoda u vinarstvu, kao kvalitetne sirovine za potrebe prehrambene, farmaceutske i kozmetičke industrije. Nositelj projekta bio je PBF, Agrolaguna je sudjelovala kao industrijski partner, a ova suradnja omogućila je razvoj novih ekološki prihvatljivih rješenja za eksploataciju biološkog potencijala organskog otpada kako bi se smanjio ili čak uklonio njihov utjecaj na okoliš.

"U provedbu projekta bili su uključeni znanstvenici s različitim ekspertizama te kolege iz Agrolagune, kako bi se dobila sveobuhvatna slika o biološkom potencijalu komine grožđa. Nabavkom opreme za koju je utrošeno 1.522.000 kuna povećao se znanstveno-istraživački kapacitet PBF-a, a sve s ciljem daljnjeg jačanja sprege između znanstvenog i poslovnog sektora kroz transfer tehnologije i komercijalizaciju rezultata istraživanja", pojasnila je profesorica Verica Dragović Uzelac s PBF-a.  Uz to, projekt omogućuje Hrvatskoj da se pozicionira još više na ljestvici ekološki odgovornih zemalja.

Cilj RegioStars programa je identificirati dobre prakse regionalnog razvoja i istaknuti originalne i inovativne projekte koji su atraktivni te mogu poslužiti kao inspiracija drugim regijama. Dobitnici će biti objavljeni 11. listopada 2016. u Bruxellesu tijekom Europskog tjedna regija i gradova. ove godine primljene su 104 prijave u pet kategorija, a projekt koji su proveli PBF i Agrolaguna jedan je od 23 projekta iz 14 zemalja članica EU koji su ušli u finale natjecanja na temelju kriterija inovativnosti, utjecaja, održivosti i partnerstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close