Zašto kuglica sladoleda u Hrvatskoj košta i do 5 eura? U ovom možda leži odgovor

Autor: Josipa Ban , 15. kolovoz 2023. u 12:23
Ivica Galović/PIXSELL

Prošle je godine u EU proizvedeno 3,2 milijarde litara sladoleda, što je pet posto više nego 2021.

Sladoled, najomiljenije ljetno osvježenje, mnogima je ove godine prisjeo. S cijenom koja se u određenim dijelovima Hrvatske, posebno na Jadranu, penje i na četiri eura za kuglicu, mnogi si tu poslasticu više ne mogu priuštiti.

Rapidan rast cijene kugle sladoleda pravda se inflacijom i rastom cijena svih troškova proizvodnje. No, koliko točno ta proizvodnja stoji pokazuju nedavno objavljeni podaci Eurostata. Statistika tako pokazuje da je proizvodnja sladoleda u Hrvatskoj među najskupljima u Europi. Primjerice, Nijemci, s proizvodnjom od 620 milijuna litara u 2022., što ih čini najvećim proizvođačima u EU-u, litru sladoleda proizvedu u prosjeku za 1,5 eura. Osim što su najveći Nijemci ujedno proizvode i najjeftiniji sladoled.

U Hrvatskoj, s druge strane, cijena po litri ispada 2,6 eura. Proizvodnja sladoleda, pokazuje statistika, u Hrvatskoj je čak 73% skuplja nego u Njemačkoj.

Skuplju proizvodnju sladoleda ima Austrija gdje litra sladoleda stoji 7 eura. Slijedi Danska s 4,4 eura po litri te Finska s 2,8 eura po litri.

Inače, prošle je godine u EU proizvedeno 3,2 milijarde litara sladoleda, što je pet posto više nego 2021. Uz Njemačku, najveće količine sladoleda proizvode se u Francuskoj i Italiji. Najveći europski izvoznik sladoleda je upravo Francuska u kojoj prosječna cijena proizvodnje sladoleda po litri košta 1,9 eura.

Komentari (2)
Pogledajte sve

koliko kuglica sladoleda ima u litri?

Ne košta

New Report

Close