Proizvodnja energije s niskim udjelom ugljika i energetska učinkovitost srž su energetske tranzicije

Autor: Andreas Rörig , 29. ožujak 2021. u 22:00
Andreas Rörig, predsjednik Uprave, E.ON Hrvatska/PD

Energetska obrada otpada i proizvodnja vodika kao sljedeće velike teme energetske tranzicije.

Održivost je postala suštinom našeg poslovanja u E.ON-u. Naša je misija stvoriti bolji i održiviji svijet – zajedno s našim kupcima, našim poslovnim partnerima, kao i partnerima iz lokalnih općina i vlada. Zalažemo se za postizanje ciljeva održivosti na globalnoj i lokalnoj razini.

U tvrtki E.ON Hrvatska čvrsto vjerujemo u održivu budućnost i želimo doprinijeti energetskoj tranziciji zemlje. S obzirom da je najzeleniji kilovatsat onaj koji ne treba proizvesti, snažno smo usredotočeni na energetsku učinkovitost i pomažemo našim kupcima širom Hrvatske da razviju decentralizirana energetska rješenja koja vode do veće energetske učinkovitosti i nižih emisija ugljika.

Svojim kupcima i partnerima u Hrvatskoj donosimo znanje iz naše europske grupacije i s ostalih naših tržišta te razvijamo energetske projekte zajedno sa srednjim i velikim kompanijama u različitim industrijama – poljoprivredi, trgovini i turizmu, ali također podržavamo općine u rješavanju njihovih energetskih potreba.

Između desetaka projekata izdvajamo Grad Sisak koji smo podržali u razvoju učinkovitog grijanja gradske vijećnice i Gradsko komunalno poduzeće Komunalac iz Koprivnice čije smo kompleks gradskih bazena Cerine učinili održivijim.

Čista energija sunca za hrvatska kućanstva i tvrtke

Zajedno s tržišnim liderima iz različitih industrija razvijamo nove energetske koncepte: zeleno i održivo hotelsko poslovanje s Valamarom, održivu proizvodnju hrane i pića sa Žitom i Heinekenom, da nabrojimo samo neke. Rješenja za upravljanje energijom našim kupcima omogućuju da ostvare značajne uštede na svojim potrebama za energijom, a samim time i troškovima energije.

32,5

tisuća tona je manja emisija CO2 kupaca E.ON-a u posljednje dvije godine

U poslovanju sa solarnim elektranama danas držimo vodeću tržišnu poziciju u Hrvatskoj s instaliranih više od 40 MWp. Donosimo čistu sunčevu energiju hrvatskim kućanstvima i tvrtkama. U posljednje dvije godine postigli smo izvanredne rezultate u smanjenju ugljičnog otiska naših kupaca koji su se odlučili na naša solarna rješenja – njihova emisija CO2 smanjena je za 32.500 tona.

To je jednako 730 tisuća novosađenih stabala ili gotovo deset tisuća automobila uklonjenih s cesta. Nastavljamo ulagati u daljnji razvoj poslovanja sa solarnim elektranama i u modernizaciju naše plinske mreže. Cilj nam je smanjiti gubitke u plinskoj mreži za 20 posto.

Značajan potencijal geotermalne energije

Osim fotonapona, razvijamo i velike i srednje kombinirane toplinske elektrane i dizalice topline. Podržavamo sestrinsku tvrtku E.ON Energy Projects iz Njemačke u izgradnji novog kogeneracijskog postrojenja u industrijskom pogonu smještenom u Hrvatskoj. Tvrtka koja se bavi energijom izuzetno je energetski intenzivna i zapošljava više od četiristo ljudi.

Novo postrojenje za kogeneraciju visoke učinkovitosti proizvodit će toplinu i električnu energiju i pokrivati svu industrijsku potražnju, a također će izvoziti dodatnu snagu u mrežu.

Višak električne energije proizveden u novom kogeneracijskom postrojenju isporučit će se u prijenosni elektroenergetski sustav sa znatno nižim faktorom emisije ugljika od hrvatskog prosjeka te prodati na tržištu. Planirana investicija iznosi između 40 i 50 milijuna eura.

Solarna elektrana dm

Također istražujemo primjenu geotermalne energije za koju vjerujemo da ima značajan potencijal u Hrvatskoj. Uskoro planiramo predstaviti i naša rješenja za e-mobilnost za poslovne kupce koji posljednjih godina pokazuju sve veći interes za takvim rješenjima.

Ne smijemo zaboraviti ni izuzetan utjecaj naše tvrtke ZOV na okoliš. Centralno postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba najveći je ekološki projekt u jugoistočnoj Europi i jedno od tehnološki najnaprednijih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Europi uopće (ukupni kapitalni ulog od 320 milijuna eura). Grad Zagreb čini jednom od europskih metropola koja u potpunosti pročišćava svoje otpadne vode.

Investicija u treću fazu pročišćavanja otpadnih voda

Postrojenje svake godine tretira i pročišćava do 125 milijuna m3 vode i pritom uklanja do 90 posto ugljikovih spojeva. Fekalije obrađuje u mulj, a zatim u plin i na kraju u električnu i toplinsku energiju, što znači da ovo postrojenje zadovoljava 75 posto potreba za električnom energijom i 100 posto potrebe za toplinom iz vlastitih obnovljivih izvora (proizvodnja 17.000 MWh električne energije iz 7 milijuna m³ plina godišnje u tri CHP elektrane).

Dodatna investicija u iznosu od 60 milijuna eura za treću fazu pročišćavanja u pripremi je za ovu godinu – iz otpadnih voda uklanjat će se i fosfor i dušik. To je zahtjev Europske unije na temelju sporazuma o pristupanju između RH i EU.

I na kraju, ali ne manje važno, u E.ON-u istražujemo potencijal energetske obrade otpada (waste-to-energy), kao i proizvodnju vodika za koje se očekuje da će postati sljedeće velike teme energetske tranzicije.

*Autor je ANDREAS RÖRIG, PREDSJEDNIK UPRAVE TVRTKE E.ON HRVATSKA

Komentirajte prvi

New Report

Close