Program nove Vlade: Masovno zapošljavanje, rast plaća, porezna rasterećenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2020. u 08:29
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nastavit će se reforma školstva i digitalizacija u obrazovanju.

Stvoriti uvjete za 100 tisuća novih radnih mjesta, povećanje prosječne i minimalne plaće te dodatna porezna rasterećanja, neki su od ciljeva iz programa nove Vlade mandatara Andreja Plenkovića do 2024. godine.

Pet je temeljnih programskih područja koji će biti vodilja programa 15. hrvatske Vlade koja će u četvrtak biti predstavljena Hrvatskom saboru i zatražiti njegovo povjerenje.

Svojim prioritetima Vlada mandatara Plenkovića označava socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost.

Kad je riječ o socijalnoj sigurnosti, ciljevi su visoko postavljeni: stvoriti uvjete za 100.000 novih radnih mjesta u što će se uložiti 10 milijardi kuna, do kraja mandata Vlade prosječna plaća od 7600, a minimalna najmanje 4250 kuna.

Povećanje mirovina, smanjenje poreza

U modernizaciju zdravstvenog sustava planira se uložiti tri milijarde kuna, sagraditi Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu, revitalizirati Imunološki zavod, umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10 posto.

Vlada planira dodatno porezno rasteretiti građane. Za svu hranu stopa PDV-a smanjit će se s 25 na 13 posto, smanjit će se i porezi na dohodak i dobit.

Nastavit će se reforma školstva i digitalizacija u obrazovanju. U modernizaciju tog sustava uložit će se pet milijardi kuna, osigurati 50.000 učeničkih, socioekonomskih i STEM stipendija.

Još pet milijardi kuna uložit će se u inovacije, poduzetništvo i nove proizvode radi digitalne transformacije industrije i povećanja izvoza. Ulaganja u istraživanje i razvoj povećat će se sa sadašnjih jedan posto na 2,5 posto BDP-a i razvijati kreativne industrije.

Subvencioniranje 20 tisuća stambenih kredita za mlade obitelji

Za demografsku revitalizaciju i poboljšanje položaja obitelji, Vlada najavljuje subvencioniranje 20 tisuća stambenih kredita za mlade obitelji, osiguranje roditeljske naknade u visini pune plaće, produljeni rad u još 200 vrtića, reguliranje rada trgovina nedjeljom.

Pandemija koronavirusa i poremećaji koje je izazvala u lancu opskrbe u globaliziranom gospodarstvu potvrdili su nužnost samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije radi ostvarivanja ekonomske suverenosti.

Vlada kao ciljeve stoga ističe povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto, na 22 milijarde kuna, izgradnju 20 regionalnih centara za voće i povrće, udvostručenje površina pod navodnjavanjem. U turizmu se planira nova Strategija razvoja i razvoj održivog turizma

Prepoloviti broj lokalnih dužnosnika

Vlada najavljuje kako će se, uz već smanjen broja ministarstva, prepoloviti  broj lokalnih dužnosnika, omogućiti funkcionalno povezivanje općina. Nastavit će se reforma pravosuđa, donijeti novi Ovršni zakon, nastaviti beskompromisna borba protiv korupcije.

Ustrajat će na ravnomjernom regionalnom razvoju, najavljuje ulaganje od 30 milijardi kuna u taj razvoj i nove tehnologije, pokretanje Projekta Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar vrijedan dvije milijarde kuna.

U suradnji s Gradom Zagrebom i susjednim županijama, nastavit će sanirati posljedice razornog potresa, donijeti kvalitetan zakonski okvir za obnovu uz pomoć domaćih i međunarodnih izvora financiranja. Ugroženim građanima nastavit će osiguravati dostojanstven smještaj dok im se ne obnove domovi.

Vlada poručuje da će nastaviti raditi na političkom pozicioniranju i gospodarskom jačanju Hrvatske. Promicat će se nacionalne interese, štititi dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, jačati Hrvatska vojska, kao i policija.

Ostvarivanjem strateških ciljeva – ulazak u Schengenski prostor, europodručje i OECD – učvršćivat će se nacionalni suverenitet i utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu, ističe se u programu. Povezivat će se domovinsku i iseljenu Hrvatsku i skrbiti o položaju Hrvata u BiH i u susjednim zemljama.

Četiri izazovne godine

Vlada je svjesna da je u iduće četiri godine, kao i cijelu Europu i svijet, čeka zahtjevno razdoblje, da osim izazova gospodarskog oporavka od zdravstvenih i društveno-ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa te obnove Zagreba i okolice, treba provesti transformaciju hrvatskog gospodarstva.

“Prioritet će Vlade biti da 22 milijarde eura osiguranih iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira i europskog programa za oporavak Europa za nove generacije u potpunosti iskoristi tako da osigura brz oporavak gospodarstva i ulaganje u prioritetna područja definirana Programom“, doznaje se u Banskim dvorima.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Koje opsjene i prvosvibanjske šale! Guraju ljudima krafne u oči sa šećernom stranom

Kad bi izglasali zakon o kaznenoj i materijalnoj odgovornosti za predizborna obećanja Plenković (kao i većina političara) bi postao mutav.

samo treba pozvati poduzetnike iz BIH oni znaju kako to potrošiti a bandića za prokurista

Niš nebu napravljeno sa 22 milijarde, otvorit će nove odjele i svoje firmice i tu izvuć lovu, ulupat lovu firmama koje su pred stečaj koje su isto oni uništili,platit poticaje ekipi koja niš ne proizvod , jer i sami tako izvlaće novac i ništa se ne kontrolira, ugl.. ništa od ništa, nama isto ili gore..

New Report

Close