Prodajom samačkih domova i zgrade u centru Uljanik namiruje dio vjerovnika?

Autor: Suzana Varošanec , 18. listopad 2021. u 06:33
Uljanik Standard ima vrijedne nekretnine u središtu Pule /DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Rješenje spora mirnim putem omogućilo bi Uljaniku Brodogradnji podmirenje obveza prema radnicima.

Odlukama stečajnih vjerovnika brzinski se raspetljavaju pojedini zamršeni poslovni odnosi na relaciji stečajnih dužnika iz Uljanik Grupe, uključujući i parnicu, te je povrh toga najviše stečajno tijelo matičnog d.d.-a u stečaju donijelo odluku u prilog dovršetka gradnje broda Uljanik 526.

Njegov je vlasnik preko Finine e-dražbe sudskom dosudom za 1 kunu postala Uljanik Brodogradnja 1856, dok je točka na ‘i’ aktivnosti nova runda prodaje Uljanikova 100%-tnog udjela u likvidnoj tvrtki Uljanik Standard.

Nema još ponuda

Stečajna upraviteljica Uljanika u stečaju Marija Ružić dobila je zeleno svjetlo da prihvati ponudu Uljanik Brodogradnje 1856 od 3,1 milijuna kuna za prodaju nedovršenih diesel generatora, preostale opreme broda 526 u gradnji, s rokom realizacije do kraja godine.

To je način unovčenja ove opreme koji slijedi (prije eventualne javne objave prodaje) kao izlaz iz situacije u kojoj je ona svojedobno bila obuhvaćena procijenjenom vrijednosti broda, dok je u njegovoj prodaji izostavljena, jer dužniku nije bila dostupna (bila u karlovačkom Adriadieselu).

Za parnicu koju je pokrenuo Uljanik u stečaju protiv Uljanik brodogradilišta u stečaju, vezano za sporazume o suradnji za potrebe nekoliko novogradnji te 18 ugovora o skladištenju opreme, nedovršenih dijelova proizvodnje i materijala na pomorskom dobru, pripremljen je teren za sudsku nagodbu, kroz odluku Uljanikove skupštine vjerovnika.

Prema Marija Ružić, rješenje spora mirnim putem umjesto duge parnice za Uljanik znači da više neće trebati držati značajna sredstva blokirana sa strane Uljanik brodogradilišta koji će moći podmiriti dio obveza prema radnicima, dok se Uljaniku oslobađa mogućnost da će s preostalim sredstvima namirivati svoje vjerovnike drugog isplatnog reda.

Hoće li za to imati novac iz potencijalne prodaje 100% udjela u Uljanik Standardu, upravo oglašenoj po početnoj cijeni od 20 milijuna kuna, vidjet će se po zaključenju poziva 26. listopada.

Ovoj tvrtki poznatoj po ugostiteljstvu i stanogradnji za radnike, te nekretninama koje su radnicima izvan Pule bile prvi krov nad glavom, a danas su samački domovi, stečaj vlasnika pokosio je poslovanje, osobito u ugostiteljstvu.

Dosad je održano već nekoliko krugova prodaje i cijena se smanjivala, sad za još 11%, no direktor Nikola Kovačević navodi da zasad nemaju konkretnih upita. Po svemu sudeći čeka se cijena na koju će tržište reagirati. Standard ima vrijednost u nekretninama u središtu Pule – uz stambenu zgradu s terasom od oko 1000 m2 gdje je Klub Uljanik, a Arheološki muzej koristi dio prostora, ima i dva samačka doma.

Tu je i tzv. Novi dom Uljanika, zgrada upisana u zemljišnim knjigama kao vlasništvo firme Societa Pro Concordia koja, kaže Kovačević, ne postoji od 2. svjetskog rata.

Turistički potencijal

Od 1950. zgradu koristi Uljanik, a s korištenjem nastavlja Uljanik Standard, no u tijeku je postupak koji se vodi na sudu za upis vlasništva zgrade između Standarda, Grada Pule i države. Visoka tehnička poslovna škola u njihovu je najmu u toj zgradi, drugih korisnika nema.

U dva samačka doma je 102 korisnika – uglavnom umirovljenici, jedan broj socijalno ugroženih i mali broj građevinskih radnika, a svi imaju ugovor do kraja godine. Smještaj je jeftin – oko 1000 kuna mjesečno, a tijekom ove godine ovršen je njihov treći dom, kao zalog radi osiguranja vjerovnika Uljanika u stečaju. Z

a oko 700 stanova otplatne rate im se uredno plaćaju, a raspolažu još s 58 stanova danih u najam, s tim da se 90% odnosi na zaštićene najmoprimce, dok su ostali u najmu po tržišnim uvjetima. U pitanju je ukupno oko 2000 ljudi, prodajom tvrtke ne mijenja im se pozicija, dok bi novi vlasnik idućih godina ostvarivao mjesečnu rentu od najmanje oko 100.000 kuna.

Što se ovih lokacija tiče, izvori s tržišta navode da je turistička djelatnost najizglednija, npr. butik hoteli ili apartmani za najam, a potencijal postoji i za stanove za prodaju na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close