Država prodaje dvije vrijedne nekretnine i traži 188 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 24. lipanj 2021. u 13:27
Prodaju je oglasilo Ministarstvo graditeljstva i državne imovine/Shutterstock

Dječje selo nuđeno je već lani, u jeku prvog vala pandemije koronavirusa.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine oglasilo je dvije najvrjednije prodaje državnih nekretnina koje su predviđene za ovu godinu – Dječjeg sela u Promajni na Makarskoj rivijeri i 307 tisuća četvornih metara parcele Mačjak – Šumljak kod Lukorana na južnoj strani otoka Ugljana, za koje traži ukupno 188 milijuna kuna.

Dječje selo nuđeno je već lani, u jeku prvog vala pandemije koronavirusa, a premda je u planu Ministarstva o raspolaganju državnom imovinom u 2021. bilo predviđeno spuštanje cijene za oko 2 milijuna kuna, istaknut je isti početni iznos od 108,4 milijuna kuna.

Očito je procjena da će za 68 tisuća četvornih metara zemljišta, velikim dijelom šumskog, na kojem se nalaze devastirani objekti nekadašnjeg lječilišta biti interesa. Nekretnina se najvećim dijelom prostire unutar granica izdvojenog građevinskog područja izvan naselja Promajna, za koje je u planu urbana preobrazba u gospodarske i ugostiteljsko turističke namjene, a manjim dijelom nalazi se unutar planirane zone sportsko-rekreacijske namjene.

U natječaju se navodi kako je planski kapacitet turističke zone 800 kreveta, a postojeće objekte u kojima su nakon korištenja kao lječilišta do 2006. boravile izbjeglice, moguće je rekonstruirati ili srušiti i izgraditi nove, u kojima će se pružati usluga visokog nivoa.

Nekretnina Mačjak – Šumljak kod Lukorana nudi se po početnoj cijeni od 79,8 milijuna kuna, a nalazi se unutar područja za razvoj i uređenje prostora izvan naselja, za ugostiteljsko-turističke namjene, i to najvećim dijelom zone hotela-T1 i zone turističko naselje – T2, a manjim dijelom je unutar zone zaštitnih zelenih površina, te sporta i rekreacije, zone lungomare i turističkog naselja bez smještajnih kapaciteta, infrastrukturnih sustava zone privez/kopneni dio – LI.

Ponude za ovu nekretninu prikuplja se do 15. rujna, a za Dječje selo do 20. rujna. Razmatrat će se samo ponude hrvatskih i tvrtki s područja Europskog gospodarskog prostora, dok se za fizičke osobe ostavlja mogućnost sudjelovanja i za državljane zemalja s kojima Hrvatska ima ugovor o reciprocitet u stjecanja nekretnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close