Prodaje se dio otoka ljubavi, ali cijena je paprena

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2023. u 09:34
Foto: Filip Brala/PIXSELL

U oglasniku piše – između Turnja i otoka Pašmana prodaje se dio otoka srce, oko 3 hektara ili oko 25 posto otoka

Jedna od najprepoznatljivijih slika Hrvatske, kadar koji je nebrojeno puta obišao svijet – onaj je koji prikazuje otok Galešnjak u Pašmanskom kanalu, iz zraka. Otok ljubavi, kako ga zovu zbog prepoznatljivog oblika srca, ovih se dana našao u središtu pozornosti jer njegovi vlasnici prodaju dio, točnije četvrtinu otoka. Trideset tisuća četvornih metara prodaje se za nevjerojatnih – 10 milijuna eura, piše HRT.

U oglasniku piše – između Turnja i otoka Pašmana prodaje se dio otoka srce, oko 3 hektara ili oko 25 posto otoka. Kako će pak ići u praksi prodaja komada srca i tko je za taj komad srca spreman platiti čak 10 milijuna eura, tek treba vidjeti.

Načelnik općine Pašman kaže da im otok samo katastarski pripada. U privatnom je vlasništvu nekoliko obitelji s Pašmana. Dio njih četiri spojene jedinice odlučio je prodati. To je poljoprivredno zemljište i, prema prostornom planu općine, na njemu se ne može ništa graditi.

Vlasnici dijela otočića, kao ni njihov predstavnik, nisu željeli pred kamere. Smatraju, ako imaju više od tri hektara, mogu tražiti otvaranje OPG-a, a time i 400 četvornih metara nadzemne gradnje. Kažu, prostorni je plan sada ovakav, ali tko kaže da se neće mijenjati.

Gospodin Nikica Begonja u poslu s nekretninama gotovo je 30 godina. I on je pokušavao prodati česticu zemlje na otočiću Lavdari. Trajalo je više od pet godina.

“Nemojte misliti da će doći šeici, Arapi i da će tek tako dati za nešto 4, 5, 10 milijuna eura, a ne može graditi, nešto što može kupiti i imati samo na papiru”, kaže.

Biograđanka Paula sva ljeta u djetinjstvu provela je na susjednom otočiću Bapcu, danas sa samo jednim stanovnikom.

“Uspomene lijepog djetinjstva, bez struje, vode, imali smo bunar, bilo je prelijepo”, rekla je Paula Eškinja, koja smatra da je tužno što se otok prodaje.

Preostaje “samo” naći deset milijuna eura, ponuditi pravo prvokupa državi i lokalnim jedinicama, zatim odrediti pomorsko dobro i na kraju graditi – ako je prostornim planom dopušteno.

Komentirajte prvi

New Report

Close