Prodaja Nogometnog kluba Šibenik: Nakon Indijaca – Kolumbijci?

Autor: Marija Brnić , 17. kolovoz 2020. u 22:00
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Grad jučer objavio 
natječaj za prodaju 94,59 posto dionica.

Nakon osam godina drugoligaškog statusa u kolovozu je Nogometni klub Šibenik odigrao prvu utakmicu u prvoj ligi HNL-a, a uskoro bi, čini se, mogao zaigrati i pod novim vlasnikom. Grad Šibenik jučer je, naime, u svim dnevnim novinama objavio natječaj za prodaju 94,59 posto dionica NK Šibenik, a vlasništvo prepušta za najmanje 100 tisuća kuna.

Drugi pokušaj

Nije to prvi pokušaj privatizacije ovog šibenskog kluba – prije godinu dana objavljen je natječaj na kojem je odabrana tvrtka Paramount grupa u vlasništvu indijskog poduzetnika Punkaja Gupte, no na kraju je odluku Gradskog vijeća o prodaji poništilo povjerenstvo pri Središnjem državnom uredu za sport. Prije korone spominjali su se potencijalni kupci iz Švicarske, a iz lokalnih izvora čuje se da su sada ozbiljno zagrizli potencijalni kupci iz Južne Amerike, točnije iz Kolumbije. Gradonačelnik Šibenika Željko Burić kaže kako je, zbog ulaska kluba u Prvu ligu, ovo pravi tajming za prodaju, na koju su se gradske vlasti odlučile nakon što su investitori počeli iskazivati interes. “Očekujemo najmanje tri ozbiljna ponuđača koji su dolazili na razgovore i interesirali se za stanje u klubu, te su iskazali ozbiljne namjere za preuzimanje NK Šibenik.

Većina ih već dobro poznaje stanje u klubu, a idućih dana imat će priliku i obaviti dubinsko snimanje”, kaže Burić, uvjeren da će ovaj pokušaj prodaje dionica imati konkretan rezultat. Sami uvjeti prodaje ostali su jednaki onima iz prošlogodišnjeg natječaja. Jedina izmjena je da se sada predviđa mogućnost da se prolongira rok za podmirenje duga kojeg klub ima prema Gradu Šibeniku. Riječ je o obvezi po osnovu pozajmice od 5 milijuna kuna kojom je Grad svojedobno priskočio u pomoć svom klubu da pomiri obveze mirovinskom fondu koje su se vukle još iz vremena pretvorbe (klub je sportsko dioničko društvo). Rok za isplatu uskoro istječe, no natječajem je predviđeno, a prethodno prošlo potrebnu proceduru, da se taj dug vrati uplatama na račun 30 posto prihoda koje klub ostvari od transfera, i to najkasnije u roku od pet godina.

Ništa bez jamstva banke

Ta je obveza, kaže Burić, dosad bila prijepor u traženju ulagača, no ovime očekuje da će se novi vlasnik moći posvetiti financijskoj konsolidaciji i jačanju kluba. Sportski objekti i tereni kluba ostaju i dalje u vlasništvu grada, a NK će ih, po postojećem ugovoru kojim je uređen odnos, koristiti bez naknade uz obvezu pokrivanja troškova održavanja. Za dionice NK Šibenika moći će se natjecati i domaće i strane fizičke i pravne osobe. Uvjet će biti da nemaju dugovanja prema gradu i gradskim poduzećima, a prije zaključenja ugovora kupac će Gradu Šibeniku morati dostaviti bankovno jamstvo u visini tri milijuna kuna kojom osigurava financijsku stabilnost kluba u vremenu od 5 godina. Ponude potencijalnih kupaca Grad će prikupljati će tek osam dana od objave natječaja, odnosno do 25. kolovoza, a kratak rok za predaju gradonačelnik Burić objašnjava činjenicom da su interesenti već prilično upoznati sa stanjem i zapravo su od njih samih i došle zamolbe da se ne dulji, kako se, budući da je NK Šibenik konačno u Prvoj ligi, ne bi gubilo dragocjeno vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close