Prodaja 39 benzinskih postaja radi preuzimanja OMV-a Slovenija

Autor: Mladen Miletić , 14. ožujak 2023. u 22:00
Ina i Mol potpisali su 2021. dogovor o preuzimanju OMV-ovog udjela od 92,25% u tvrtki OMV Slovenija/S. B. B./PIXSELL

Grupaciji će postati dostupniji cjelokupni proizvodni, logistički i prerađivački kapaciteti u široj regiji srednje Europe.

Ina i Mol korak su bliže preuzimanju OMV-a Slovenija, a budući da je za transakciju potrebno odobrenje za spajanje, Mol grupa sada prodaje 39 svojih benzinskih postaja u Sloveniji kako bi se preuzimanje moglo provesti, priopćeno je jučer iz hrvatske naftne kompanije.

Ina i Mol potpisali su 2021. godine dogovor o preuzimanju OMV-ovog udjela od 92,25 posto u tvrtki OMV Slovenija, u kojemu Ina već ima udio od 7,75 posto. Transakcija podliježe odobrenju koncentracije pa Mol prodaje 39 svojih benzinskih postaja u Sloveniji.

Četiri robne marke
“Mol grupa sklopila je 9. ožujka 2023. kupoprodajni ugovor sa Shellom za više benzinskih postaja u Sloveniji. Transakcija obuhvaća ukupno 39 benzinskih postaja – od kojih neke pripadaju kompaniji Molu Slovenija, a neke OMV-u Slovenija. To je jedna od ključnih stavki pri dobivanju pozitivne odluke Europske komisije za Molovo predloženo preuzimanje OMV-a Slovenija, koje je ranije najavljeno”, navodi se u priopćenju Ine.

Tim korakom, kako se ističe, “Mol grupa potvrđuje svoju predanost ispunjavanju svih zahtjeva u pogledu tržišne konkurentnosti koje je postavila Europska komisija te izražava spremnost za dovršetak procesa preuzimanja u narednim mjesecima”.

OMV Slovenija upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom koja broji 120 benzinskih postaja u cijeloj Sloveniji i posluje pod četiri različite robne marke – OMV, Euro Truck i Avanti/DISKONT. U transakciju ulazi i veleprodajno poslovanje preuzete kompanije. Tom transakcijom, kako se navodi, “profitirat će Inini kupci koji će uživati u poznatim visokokvalitetnim gorivima i vrhunskoj usluzi na znatno više lokacija u susjednoj zemlji”.

“Preuzimanje poslovanja OMV-a Slovenija omogućit će Ini i Molu iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i prerađivačkih kapaciteta u široj regiji srednje Europe u većoj mjeri nego danas”, zaključuje se u priopćenju.

Drugi najveći distributer
Inače, austrijski OMV je početkom veljače 2021. objavio da namjerava prodati slovenski dio tvrtke, a u sklopu optimizacije poslovanja i restrukturiranja.

Početkom lipnja 2021. godine Ina i Mol su objavili da su postigli dogovor dogovor o stjecanju OMV-ovog 92,25-postotnog udjela u OMV-u Slovenija, a transakcija uključuje 120 maloprodajnih mjesta u Sloveniji i veleprodaju preuzete kompanije.

OMV je sa 120 benzinskih crpki drugi najveći distributer naftnih derivata u Sloveniji, nakon ljubljanskog Petrola koji u Sloveniji ima 318 benzinskih postaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close