Priznaje se šteta od potresa koji je jači od 5,0 po Richteru, ali uvjeti variraju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. ožujak 2020. u 09:51
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Vrijedi naglasiti kako svaki osiguravatelj ima vlastitu poslovnu politiku pa i uvjeti osiguranja ovise od osiguravatelja do osiguravatelja. Stoga osiguranicima preporučuju da najprije pogledaju u police osiguranja, što im one pokrivaju. Ipak, nekoliko je općih pravila.

Snažan potres koji je pogodio Zagreb izazvao je znatnu materijalnu štetu, posebno u središtu grada, i osiguravatelje stavio pred nove izazove, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Osiguravatelji s kojima su razgovarali kažu da su spremni isplatiti obveze koje imaju prema svojim osiguranicima, Ipak, upozoravaju kako se točni razmjeri štete u ovom trenutku još ne znaju, pa će najprije trebati popisati i procijeniti štetu, što je posao koji slijedi narednih dana, navodi dnevnik.

Vrijedi naglasiti kako svaki osiguravatelj ima vlastitu poslovnu politiku pa i uvjeti osiguranja ovise od osiguravatelja do osiguravatelja. Stoga osiguranicima preporučuju da najprije pogledaju u police osiguranja, što im one pokrivaju. Ipak, nekoliko je općih pravila.

Prije svega, osiguravatelji pokrivaju Štetu od potresa koji je jači od 5,0 po Richteru, a jučerašnji potres u Zagrebu udovoljava tom kriteriju. Nadalje, vlasnici automobila koji imaju kasko osiguranje u boljem su položaju od onih koji imaju samo obvezno auto-osiguranje, jer kasko pokriva i posljedice potresa.

Kad je riječ o nekretninama i imovini u kućama i stanovima, osiguravatelji ističu da već godinama upozoravaju kako samo manji dio hrvatskih kućanstava ima ugovoren taj tip osiguranja, kao i da osiguranje od potresa u pravilu treba posebno ugovoriti.

Štoviše, u slučaju skupljih stvari, poput umjetničkih slika, potrebna je dodatna nadogradnja osiguranja. Naši sugovornici ističu da će ispuniti svoje obveze prema osiguranicima, no jasno poručuju da će biti potreban i snažan angažman države i lokalnih samouprava, kao što se to dogodilo i u vrijeme velikih poplava 2014. godine, donosi Jutarnji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Možete li mi reći više o Uniqa osiguranju i njihovim uvjetima kada je riječ o potresu?

 

Gledala sam na njihovoj web stranici, ali ne piše o takvom slučaju konkretno <span style=”font-size: 10pt; font-family: Arial; font-style: normal; text-decoration: underline; -webkit-text-decoration-skip: none; text-decoration-skip-ink: none; color: #1155cc;” data-sheets-value=”{"1":2,"2":"https://www.uniqa.hr/fizicke-osobe/vozila-plovila/kasko-osiguranje/31&quot;}” data-sheets-userformat=”{"2":1313409,"3":{"1":0},"10":1,"12":0,"14":{"1":2,"2":1136076},"21":1,"23":1}” data-sheets-hyperlink=”https://www.uniqa.hr/fizicke-osobe/vozila-plovila/kasko-osiguranje/31&#8243; data-sheets-hyperlinkruns=”{"1":0,"2":"https://www.uniqa.hr/fizicke-osobe/vozila-plovila/kasko-osiguranje/31&quot;}”>https://www.uniqa.hr/fizicke-osobe/vozila-plovila/kasko-osiguranje/31 </span>

Objava čeka odobrenje

New Report

Close