Novi hladan tuš: U Uljanik Brodogradnju 1856 postavljen privremeni stečajni upravitelj

Autor: Marija Brnić , 27. veljača 2020. u 11:00
Kako se očekivalo, i Uljanik Brodogradilište ide u likvidaciju/Duško Marušić /PIXSEL

Tvrtku preko koje bi se trebala nastaviti proizvodnja u Puli vodit će iskusni stečajni upravitelj Damir Debeljuh.

Nakon krovne tvrtke Uljanika d.d. i stečajni vjerovnici Uljanik Brodogradilišta izglasali su jučer likvidaciju te tvrtke koja je bila glavni realizator svih ugovorenih poslova.

Stečajnom upravitelju Lorisu Raku vjerovnici su dali odobrenje i za raskid ugovora o potkoncesiji koji je Uljanik Brodogradilište imalo zaključeno s “majkom”, a i za prodaju imovine dogovorili su produljenje roka za dva mjeseca. To bi trebalo biti dostatno da se utvrde okviri za projekt prijenosa koncesije, projekata i imovine koji će se provoditi kroz najmlađu Uljanikovu tvrtku-kćer Uljanik Brodogradnja 1856.

Ona dosad nije imala aktivnosti, a račun joj prema posljednjim podacima nije u blokadi. Međutim, iz dosad dostupnih izvora idejni plan stečajne upraviteljice Uljanika d.d. Marije Ružić o pokretanju poslovanja putem nove tvrtke nije jednostavan, pravno, ali ni financijski, jer podrazumijeva ponovno izlaganje države jamstvima za zapošljavanja i poslove, prije svega na novogradnji 526, jedinom brodu koji je iz stečajne mase izuzet od prodaje.

Za ostala dva broda Uljanikovi vjerovnici bi danas na ročištu trebali potvrditi početne vrijednosti za prve krugove dražbi. Oko projekta uspostave novog Uljanika puno je nepoznanica i skepse, pogotovo nakon što je čelni čovjek Uljanik Brodogradnje 1856 Emil Bulić “digao sidro” i prešao u Tele2.

Formalno je u sudskom registru on još uvijek direktor, ali je prije desetak dana pazinski Trgovački sud imenovao privremenog upravitelja Damira Debeljuha. Riječ je o iskusnom stečajnom upravitelju, čije postavljanje dodatno pobuđuje dvojbe oko mogućnosti da se posloži model kojim bi se razbijenom brodograđevnom sustavu pokušalo vratiti život.

Komentirajte prvi

New Report

Close