Privatni fakulteti masovno prešli na online edukaciju, dio javnih također

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2020. u 11:52
Foto: Getty Images

Administracija i studentske službe VERN-a će raditi prema uobičajenom radnom vremenu tijekom razdoblja prekida nastave.

Veći dio privatnih fakulteta i obrazovnih institucija prešao je od ponedjeljka na online nastavu. Oni koji to još nisu učinili planiraju u iduća dva tjedna ako se naputak o obustavi nastave produži nakon tog roka. Naime, od danas, ponedjeljka 16. ožujka, zatvoreni su svi vrtići, škole, fakulteti i druge obrazovne institucije u Hrvatskoj.
Algebra, najveća privatna obrazovna institucija u Hrvatskoj, koja godišnje u svoje programe uključuje po 15.000 polaznika studija, MBA programa, seminara i drugih obrazovnih segmenata, navodi da je osposobila i pokrenula 160 virtualni učionica za vikend. Dodaje da se nastava odvija po uobičajenom ritmu, ali preko interneta.
Tomislav Dominković, predsjednik uprave Algebre kaže da je sto nastavnika, asistenata i predavača počelo provoditi edukacije u virtualnim učionicama, do kraja idućeg tjedna će još 300 nastavnika privesti kraju dodatne treninge za odgovarajuće on-line alate i metodologije izlaganja.

“U ovom trenutku se kroz preraspodjele internih ljudi i angažman novih specijalista osigurava i 20 dodatnih moderatora te stručnjaka za podršku polaznicima i nastavnicima u novootvorenim virtualnim učionicama”, kaže Dominković.

Slično navode iz Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM), gdje ističu da su zbog koronavirusa s online nastavom krenuli prvi i to još u petak. Navode da za to koriste svoje Loom, Zoom i LMS platforme Loomen.

Goran Oblaković, prodekan preddiplomskih studija kaže da su se za prelazak na online nastavu počeli pripremati unazad nekoliko mjeseci.
“Sigurni smo u kvalitetu online nastave koju pružamo našim studentima, a kao i uvijek, pokazujemo jedinstvenu i snažnu ZŠEM zajednicu, sposobnu odgovoriti na čak i najizazovnije krize”, kaže Oblaković.

Vern, koji ističe da se pridržava odluke vlade i Stožera civilne zaštite o prekidu nastave, navodi da online nastava zasad nije predviđena.

“Administracija i studentske službe VERN-a će raditi prema uobičajenom radnom vremenu tijekom razdoblja prekida nastave, ako se ne promijene okolnosti, dok održavanje online nastave zasad nije predviđeno, budući da će se dva tjedna neodržavanja nastave moći nadoknaditi u travnju – u tjednima rezerviranima za kolokvije i ispite. Ovisno o dužini trajanja ove mjere, raspored i ostale nastavne obaveze ćemo prilagođavati situaciji”, pojašnjavaju u Vernu.

Aspira pak navodi da su i oni prestali s održavanjem nastave na dva tjedna u prostorijama visoke škole, ali zato prelaze na online sustav za e-učenje.
“U razdoblju od 16. do 27. ožujka neće se održavati nastava u prostorijama Visoke škole Aspira kao ni u prostorijama obrazovnih institucija na razini države, već će se nastava odvijati online, putem webinara na sustavu za e-učenje Merlin”, objašnjavaju u Aspiri.

Visoka škola za informacijske tehnologije (VSITE) uputila je svoje studente i nastavnike da se prebace na online edukaciju.

“Od 16. ožujka upućuju se na održavanje nastave na daljinu za što se upute nalaze na studentskom i nastavničkom forumu internog informacijskog sustava SCAD kojemu svi sudionici procesa nastave (studenti, nastavnici i referada) imaju pristup, a nastava će se održavati redovito, prema postojećem rasporedu, ali na daljinu (online), tj. putem videokonferencija dok će uz web stranice i forum komunikacija, kao i obično, biti moguća i putem elektroničke pošte”, navode iz VSITE-a.
I dok je na drugim privatnim obrazovnim institucijama slična situacija, na onim javim stvari su mnogo nedorečenije. Bolji primjer pronašli smo na Tehničkom Veleučilištu Zagreb koje je objavilo da otkazuje svu nastavu u svom prostoru, ali da upućuje studente da koriste online kanale čak i za komunikaciju s referadom.

“Od 16. ožujka moguće je samo održavanje nastave putem svih dostupnih i prikladnih metoda e-učenja odnosno učenja na daljinu, a o kojima će nastavnici preko stranica moj.tvz.hr obavijestiti studente. Upućuju se i redovni i izvanredni studenti da svu komunikaciju sa Studentskom službom obavljaju prvenstveno e-mail poruka i tek po naputku djelatnice Studentske službe dođu osobno, a sve radi zaštite studenata i djelatnika”, piše TVZ.
Varaždinski FOI pozvao je studente i nastavnike da nastavu održavaju isključivo online. Detalji zasad nisu dostupni. FOI se više fokusirao na obavještavanje zaposlenika i studenata kao pomoći u sprečavanju širenja zaraze koronavirusom.

Zagrebački FER otkazao je pak niz događanja, a čak je i novi vizualni identitet predstavio bez najavljene službene svečanosti.

Za očekivati je da će većina javnih fakulteta krenuti stopama zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF), koji je obavijestio studente da se nastava seli na sustav Merlin, koji vodi Sveučilišni računski centar SRCE te web i e-mail kanale komunikacije.
“Pozivamo sve nastavnike, zaposlenike i studente da ispravnost svoje AAI@EduHr oznake i zaporke i osnovne podatke o svojem elektroničkom identitetu provjere na https://moj.aaiedu.hr/. Sve koji nemaju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr ili su podaci neispravni upućujemo da se jave na e-mail adresu aai@pbf.hr“, kažu na PBF-u.

SRCE pak ističe da zbog velikog broja zahtjeva za otvaranjem e-kolegija moli sve za strpljenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close