Pristupom dugu tvrtka Jambo spašena od stečaja

Autor: Suzana Varošanec , 29. siječanj 2018. u 15:21
Neretvanski poduzetnik i političar smatra da se o OPG-ima ne piše dobro ako Konzum ne opstane/ Tino Jurić/PIXSELL

Ministarstvo financija nije odobrilo obročnu isplatu duga, a uskočila je obiteljska tvrtka s izjavom o pristupu dugu, sud obustavio postupak.

Stipe Gabrić Jambo, poznat i kao kralj mandarina, uspio je sačuvati svoju posljednju tvrtku da ne završi u stečaju.

Nakon što Ministarstvo financija nije pristalo na obročnu otplatu, uslijedila je blokada tvrtke Jambo koja se bavi proizvodnjom voća i povrća, no uskočila je obitelj i spasila je od stečaja.  Za rasplet je ključna izjava o pristupanjem dugu tvrtke Jambo danom od strane treće osobe, tj. tvrtke koja nije bila u odnosu s vjerovnicima, a sad je založila svoje nekretnine radi osiguranja njihove naplate. Tako je otklonjena prijetnja od otvaranja ovog stečaja, a za razliku od insolvencijskih postupaka s ciljem restrukturiranja obveza, u konkretnom slučaju vjerovnici su dobili osiguranje naplate za 100% tražbina u kratkim rokovima. 

Pristupanje dugu kao rješenje za izlaz iz zone stečaja kod nas je, što se primjene tiče, tek u povojima te, iako se smatra efikasnim sredstvom za otklanjanje problema za dužnika, vjerovnici dobivaju nov i snažan instrument osiguranja naplate. Kako je riječ, koliko je poznato o rijetkom, ako ne i o jedinstvenom slučaju u našoj praksi, zbog primjene članka 50. Stečajnog zakona koji regulira mogućnost izjave o pristupanju dugu, za dužnika to znači da je završio prethodni postupak u kojem je sud ispitivao uvjete za stečaj.

Predložila ga je Fina, zbog blokade u iznosu od oko 2 milijuna kuna, koju je lani potaknula država prisilnom naplatom sudskih troškova proizišlih iz parnice koju je vlasnik tvrtke izgubio kao tužitelj države. Navedenu izjavu danu, pak, po proceduri koja još podrazumijeva dokumentaciju ovjerenu kod notara, nalaz sudskog vještaka i ostalo, zanimljivo, dala je tvrtka Ivan nekretnine u vlasništvu Grozdane Gabrić.

Tvrtka ima valjano pokriće, tvrdi sud, kao i dostatno osiguranje (u nekretninama) za slučaj da ne ispuni svoju preuzetu obvezu u roku. Iako još teče žalbeni rok, vlasnik i radnici Jamba mogu računati s daljnjim nastavkom poslovanja, koje je preklani donijelo 10-ak milijuna kuna prihoda u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i gubitke. Po količinama prednjače citrusi, mandarine, nektarine i naranče s kojima je dolina Neretve inače prepoznatljiva kao najsjevernija geografska točka sadnje.

Na Gabrićevu tvrtku otpada oko 2% proizvodnje citrusa, kaže on, prema podacima iz dobre 2016., kada ih je u dolini Neretve proizvedeno oko sto tisuća tona. Berba 2017., u lošijim brojkama izražena zbog elementarne nepogode u vidu jake zime, bila je u znaku prijava naknada štete na trajnim nasadima diljem zemlje. Kako je poslovanje Jamba ustrojeno preko poduzeća, a ne OPG-a, unatoč prijavi za obeštećenje više od 200.000 kuna, tvrtka nije dobila ni kune, tvrdi njezin vlasnik.

Potvrđuje i da je nakon toga Fina predložila otvaranje stečaja zbog navedene blokade računa izazvane ovrhom sudskih troškova nastalih u izgubljenom sporu s tuženim MORH-om za oko 17,5 mil. kn za isporučeno voće i povrće za potrebe Hrvatske vojske. Posrijedi je ovršno rješenje na oko 2 milijuna kuna, a uslijedilo je nakon što je odbijena molba Jamba za obročnu otplatu, kaže, od strane Ministarstva financija.

Više razina Državnog odvjetništva, kao i Ministarstvo pravosuđa, prema Jambu za to je dalo pozitivno mišljenje. Poduzetnicima se inače izlazi ususret s otplatom duga u ratama, pa je slučaj i po tome neobičan. Unatoč svemu, metkovski poduzetnik-političar, koji je i magistar agronomije, pozitivno gleda na perspektivu poljoprivredne proizvodnje. Pozdravlja, naime, nove zakone o poljoprivrednom zemljištu i o OPG-ovima. Smatra da će otvoriti nove mogućnosti, ali ako ne opstane Konzum, po njemu se OPG-ovima ne piše dobro. 

Komentirajte prvi

New Report

Close