‘Pristup investicijama mora nadživjeti stranke i Vlade’

Autor: Ana Blašković , 15. svibanj 2018. u 22:01
Berislav Horvat, AmCham/Goran Stanzl/PIXSELL

Treba odrediti što poticati kao i iz kojih zemalja ulaganja trebaju dolazi.

Privlačenju izravnih stranih investicija (FDI) u Hrvatsku treba pristupiti strateški, odrediti što poticati kao i iz kojih zemalja ulaganja trebaju dolaziti, prva je u nizu preporuka Američke gospodarske komore (AmCham).

Na konferenciji "Izravna strana ulaganja – Gospodarska politika za privlačenje ulaganja" predsjednik Vijeća upravitelja AmChama Berislav Horvat podsjetio je da istraživanje o ulagačkoj klimi pokazuje da oko 79 posto tvrtki namjerava širiti poslovanje, ali i da su reforme nužnost. Prema njegovim riječima, strateški pristup privlačenju investicija podrazumijeva pripremu i provedbu dugoročne strategije "koja će preživjeti dulje od vladavine jedne političke stranke i Vlade".

Važno je i promicanje prednosti FDI-ja jer u Hrvatskoj, kaže, i dalje postoji generalna dvojba jesu li ona dobra ili ne. Među ostalim preporukama su digitalizacija i optimizacija javnih usluga, povećanje učinkovitosti zakonodavnog i pravosudnog okvira, težnja energetski učinkovitom i 'zelenom' gospodarstvu, kao i potreba strateškog upravljanja ljudskim potencijalima.

Horvat je posebno izdvojio potrebu izgradnje stimulativnog poreznog sustava, kojeg bi krasila izvjesnost, jasnoća i predvidljivost. AmCham preporučuje daljnje porezno rasterećenje rada, a ako je progresivno oporezivanje nužnost, granica oporezivanja trebala bi se podići na puno razinu. Ne manje važno, Horvat poručuje da bi Porezna uprava i poslovna zajednica trebale imati bolju suradnju, prije svega savjetodavni odnos. 

Komentirajte prvi

New Report

Close