Pripremite se, stiže prljava kiša

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2023. u 16:12
Foto: Unsplash

Saharska prašina može utjecati na ljudsko zdravlje, ali i na sektor energetike.

Prognoze iz servisa za praćenje atmosfere Copernicus pokazuju da uskoro kreće prvo veliko premještanje saharske prašine ove godine. Prašina se kreće preko Pirenejskog poluotoka, a u sljedećih nekoliko dana prijeći će Francusku i nastaviti u smjeru sjeverne i središnje Europe.

Copernicus prati premještanje čestica aerosolne prašine iz Sahare od 20. veljače. Prašina bi mogla stići do središnje i istočne Europe u sljedećih nekoliko dana. Prognoze servisa pokazuju da se prašina tijekom veljače kretala iznad Kanarskih otoka i zapadne Europe, piše N1.

Nošena vjetrom, prašina je još uvijek aktivna iznad Sahare, a te epizode mogle bi utjecati na kvalitetu zraka u regijama kroz koje prolaze. Copernicus predviđa da će 21. i 22. veljače oblak prašine prijeći Francusku prije nego se nadvije nad dijelove središnje i istočne Europe, a predviđa se i još jedna epizoda premještanja saharske prašine, ovaj put preko Mediterana, kasnije ovaj tjedan.

“Nije neobično da saharska prašina dolazi u Europu u ovo doba godine. Tipične posljedice su crvena ili narančasta boja neba, a potencijalno i utjecaj na kvalitetu zraka na površini, pogotovo u Španjolskoj i Portugalu. Posljednjih godina vidjeli smo saharsku prašinu na tlu u Pirinejima i Alpama, gdje su planine dovoljno visoke da prekinu premještanje prašine na većim visinama”, rekao je Mark Parrington, viši znanstvenik u Copernicusu.

Saharska prašina može utjecati na ljudsko zdravlje, ali i na sektor energetike. Smanjenje kvalitete zraka izazvano mineralnom prašinom može izazvati negativne posljedice po zdravlje, na primjer pogoršanje alergija zbog povećanog broja čestica u zraku. Atmosferske čestice prašine također mogu imati utjecaj na proizvodnju solarne energije jer odvraćaju solarnu radijaciju i smanjuju proizvodnju energije. Prema tome, važno je točno predvidjeti kretanje i gustoću oblaka prašine kako bi vlasti imale mogućnost poduzeti potrebne mjere za zaštitu javnog zdravlja.

Komentirajte prvi

New Report

Close