Pripremite se, stiže ‘Zvijer s istoka’, u dijelovima zemlje i do pola metra snijega

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2023. u 08:06
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nad našim krajevima nalazi se granica hladnog zraka sa sjevera i toplog s juga koja se brzo premješta u obliku hladne fronte sa sjeverozapada prema jugoistoku.

Donosimo vremensku prognozu meteorologa Bojana Lipovšćaka s N1 televizije.

Brza promjena vremena nad našim krajevima posljedica je prodora hladnog nestabilnog zraka sa sjevera koji nad europsko kopno povlači anticiklona koja stacionira nad Velikom Britanijom i polje niskog tlaka ciklone koja se razvija nad Sredozemnim morem. Nad našim krajevima nalazi se granica hladnog zraka sa sjevera i toplog s juga koja se brzo premješta u obliku hladne fronte sa sjeverozapada prema jugoistoku.

Uz prolaz hladne fronte prognoziramo oblačno vjetrovito vrijeme s kišom, pljuskovima, a moguća je i grmljavina. U noći na nedjelju osjetan pad temperatura, kiša će u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Na južnom Jadranu će puhati jako jugo i oštro. Poslijepodne uz pad temperature zapuhat će sjeveroistočnjak. U noći na nedjelju na sjevernom Jadranu jaka bura koja će se premještati nad srednji Jadran.

Jutarnje temperature zraka bit će u većem dijelu unutrašnjosti i najviše dnevne temperature. Jutros su izmjerene temperature od 8 do 14, a prognoziramo da će na Jadranu najviša dnevna biti od 13 do 16 °C.

Navečer u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu osjetno zahladnjenje.

Sutra u nedjelju zimsko, oblačno i vjetrovito vrijeme s kišom na Jadranu, a snijegom i susnježicom u unutrašnjosti uz stvaranje snježnog pokrivača.

DHMZ navodi da bi sutra na području Like i Gorskog kotara ponegdje moglo pasti i do pola metra snijega. Zagrebu i široj okolici ne predviđaju više od desetak centimetara, dok bi ga u Slavoniji i Dalmatinskoj zagori moglo biti više i od 15 centimetara.

Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od -3 do 0, u planinskim krajevima oko -4, na sjevernom i srednjem Jadranu od 3 do 5, a na južnom i otocima oko 8. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 0 do 3, a na Jadranu od 5 do 8. Uz jak vjetar zbog visokog indeksa hlađenja osjet topline bit će do 5 stupnjeva niža temperatura zraka. Pravi ugriz zime, kako bi ga Englezi nazvali Beast from the East (Zvijer s istoka).

Od ponedjeljka zimsko vrijeme. Zahladit će, a u prvoj polovini tjedna bit će oblačno s povremenom kišom, u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Na Jadranu će puhati jaka mjestimice olujna bura. Drugi dio tjedna hladno, djelomice sunčano s jutarnjom maglom u unutrašnjosti. Minimalne temperature zraka u unutrašnjosti od -3 do 2, u planinskim krajevima oko -6°C, na Jadranu od 3 do 5°C.

Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 2 do 5 u planinskim krajevima oko 0 a na Jadranu od 6 do 10°C.

Komentirajte prvi

New Report

Close