Priprema nove sezone proizvodnje, duhancima lani 82 mil. kn

Autor: Darko Bičak , 23. siječanj 2022. u 22:00
Hrvatski duhani ističu da im je cilj nastaviti povećavati kvalitetu i prinose duhana, a time i profitabilnost proizvođača/DAMIR šPEHAR/PIXSELL

Kako ističu iz HD-a, u prošloj sezoni je proizvođačima isplaćeno ukupno 81,6 milijuna kuna ili šest milijuna više nego 2020. godine.

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT Grupe, započeo je sa službenim ugovaranjem nove sezone proizvodnje duhana.

Kako ističu iz HD-a, u prošloj sezoni je proizvođačima isplaćeno ukupno 81,6 milijuna kuna ili šest milijuna više nego 2020. godine.

Riječ je, navode, o najvećem volumenu i najvećoj vrijednosti proizvodnje u posljednje četiri berbe unatoč velikim izazovima koji su tijekom godine nastajali zbog vremenskih neprilika, a koji su značajno utjecali na kvalitetu i prinos ove kulture.

“S obzirom na to da su Hrvatski duhani osigurali najpovoljnije uvjete osiguranja, proizvođačima je isplaćeno više od 16 milijuna kuna odšteta”, navode iz HD-a. U 2021. strojno je obrano oko 50% duhana, uz pomoć mehaničkih berača u koje je HD posljednjih godina investirao više od 18 milijuna kuna.

Zahvaljujući uvođenju novih tehnologija u proizvodnju, smanjili su se troškovi i podigli prinosi, a istovremeno se doskočilo i ključnom izazovu poljoprivrednih proizvođača – nedostatku radne snage.

Iz HD-a navode da im je cilj nastaviti povećavati kvalitetu i prinose duhana, a time i profitabilnost proizvođača i u 2022.

“U HD-u proizvođači imaju stabilno okruženje za proizvodnju, mogućnost povoljnog financiranja kompletne proizvodne godine, kao i dodatnih ulaganja u opremu i tehnologiju, kontinuiranu podršku agronoma na terenu i, uz sve to, osiguran otkup kompletne proizvodnje.

Tako organizirana proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj”, navode iz Hrvatskih duhana

Komentirajte prvi

New Report

Close