Primorci prvi poduzetnici, a tek kreću ulaganja

Autor: Ana Blašković , 20. listopad 2014. u 20:10
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, gl. urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović i ministar poduzetništva Gordan Maras/Nel Pavletić/PIXSELL

Kreditni potencijal od 20 mil. kn iskorišten je u mjesec i pol, a lani se to oduljilo na cijelu godinu, istaknuo je Gerhard Lempl iz PGŽ-a.

Misija Poslovnoga dnevnika prepoznavanje je poduzetničkih napora i mijenjanje poduzetničke klime u Hrvatskoj i čast nam je ovo događanje raditi u gradu s bogatom industrijskom baštinom kao što je Rijeka.

Poručio je to pred prepunom dvoranom poduzetnika glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović otvarajući Poslovni uzet jadranske Hrvatske u Rijeci, četvrtu po redu županijsku manifestaciju u sklopu cjelogodišnjega projekta. "Prepoznali smo malo i srednje poduzetništvo kao najbrže rastući dio gospodarstva koji čini gotovo 99 posto svih subjekata. Osim promocije poduzetničkog duha i ideja, ciljevi Poslovnog uzleta su potpora poduzetnicima u ostvarivanju ambicija te podizanje znanja i kompetencija", rekao je Šimatović.

 

270milijuna

eura vrijedna četiri programa najavio je ministar Maras

Maras: Pomaci vidljivi 
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poručio je da vidi pozitivna kretanja u segmentu malog i srednjeg poduzetništva na razini cijele Hrvatske. "Mali i srednji poduzetnici izvezli su osam milijardi kuna više u proteklih nekoliko godina, a dobre brojke u izvozu i industrijskoj proizvodnji također možemo zahvaliti upravo njima", rekao je resorni ministar. Taj segment gospodarstva u krizi se pokazao kao najžilaviji: zapošljava 66 posto radnika, u BDP-u sudjeluje s više od 50 posto, a stvara i 44 posto izvoza."U 2014. SME segment potaknuli smo s više od 330 milijuna kuna, što je generiralo oko 850 milijuna kuna vrijednosti investicija i zaposlenje oko 1000 ljudi, što ćemo nastaviti i u budućnosti. U Primorsko-goranskoj županiji poduzetnicima smo pomogli s više od 22 milijuna kuna", rekao je Maras. Pritom je najavio četiri programa potpore u vrijednosti 270 milijuna eura, dosad najveći natječaj za male i srednje poduzetnike u protuvrijednosti od oko milijardu kuna. Uz razvijene poduzetničke zone, kojih je oko 2000, istaknuo je potrebu potpore startup poduzetnicima i u formi tehnoloških parkova.

Prizivaju povijest  
Pozitivne trendove vidi i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. "Bilježimo tri posto više poduzeća i isto toliko zaposlenih. To su relativno male brojke, no u današnjim okolnostima izuzetno vesele i mogu biti putokaz da smo na dobrom putu", rekao je Obersnel. Uz postojeće investicije u dugotrajnu imovoinu koje su porasle za 200 posto, Rijeka će u idućem razdoblju biti mjesto velikih investicija. "Realizacija investicija bit će izazov i prilika za malo i srednje poduzetništvo", rekao je prvi čovjek Rijeke koja, uz ostalo, za veću konkurentnost ima velika očekivanja od rekonstrukcije pruge prema Zagrebu. "Puno možemo naučiti od povijesti: prije 140 godina pruga je bila okidač za razvoj luke, vjerujem da se povijest može ponoviti", rekao je Obersnel.

 

3posto

više poduzeća, i isto toliko više zaposlenih, bilježi Rijeka

Riječima da se osjeća pozitivna klima kod poduzetničkih ulaganja okupljene je pozdravio Gerhard Lempl, pročelnik Uporavnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. "Kreditni potencijal od 20 milijuna kuna iskorišten je u mjesec i pol, dok se to prošle godine oduljilo na gotovo cijelu godinu", rekao je Lempl i najavio da se uskoro nada novom javnom pozivu za financiranje poduzetnika.Uz financijsku potporu, Maras očekuje da će svakodnevno poslovanje olakšati izmjene zakona o PDV-u, koji će omogućiti poduzetnicima do tri milijuna kuna godišnje da oko milijarde kuna poreza državi plate tek pošto sami naplate račune. "Bez obzira na to što piše po medijima, izmjene zakona o HGK u roku dva tjedna idu u javnu raspravu i tvrtke će moći birati hoće li biti članovi", naglasio je. Uz pozitivne brojke otvorenih obrta, izvoza i kretanja trenda nezaposlenih, kojih je 30.000 manje na zavodu nego prošle godine, Maras je uvjeren u gospodarski rast u 2015. 

Komentirajte prvi

New Report

Close