Primorac: Nema govora o haraču na gastarbajtere

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2022. u 13:40
Foto:P. Macek/PIXSELL

Hrvatski sindikat radnika migranata u utorak je istaknuo kako je u posljednjih 24 sata zaprimio brojne pozive u kojima radnici migranti izražavaju svoje nezadovoljstvo i ogorčenosti.

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da nema govora o “haraču” Porezne uprave na oporezivanje gastarbajtera, da je to proces u skladu s načelom oporezivanja svjetskog dohotka i razmjena informacija u tijelima članica EU-a.

“Porezna uprava neće nikome zavlačiti ruku u džep, ali postoje određeni mehanizmi koji se kontinuirano provode i to tako treba i promatrati, a naši građani mogu mirno živjeti”, poručio je Primorac, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Nacionalnog vijeća za euro.

Uputio je zainteresirane i da im na sva pitanja koja imaju o tome i pojedinim slučajevima, poput pomoraca, može detaljno objasniti Porezna uprava, kazavši da “u svakom slučaju to nije nikakva hajka niti harač, a zašto je to tako izašlo u novinama ne znam”.

Podsjetimo, nakon što su mediji objavili informaciju da Porezna uprava pokreće postupak oporezivanja primitaka iz inozemstva radnika migranta, Hrvatski sindikat radnika migranata u utorak je istaknuo kako je u posljednjih 24 sata zaprimio brojne pozive u kojima radnici migranti izražavaju svoje nezadovoljstvo i ogorčenosti.

Iako radnik migrant odradi više od 183 dana u stranoj zemlji, porezna rezidentnost određuje mu se na temelju činjenice da ga za Hrvatsku veže obitelj ili nekretnina, napominje sindikat.

Komentirajte prvi

New Report

Close