Primjenom koncepta pametnih sela život u njima može biti puno privlačniji

Autor: Ana Blašković , 14. ožujak 2021. u 22:00
Osim dijeljenja strojeva koncept uključuje i automatizaciju i robotizaciju poljoprivrede/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Ekonomist Damir Novotny osvrnuo se na Akcijski plan EU-a za pametna sela koji u cilju ima uravnotežen razvoj regija i rast ruralnih područja.

Slično konceptu ‘pametnih gradova’ po istim principima razvija se pandan ‘pametnih sela’ na koju temu je u općini Sv. Filip i Jakov organizirana konferencija.

“Smatram da primjenom koncepta ‘pametnih sela’ život na ovom području možemo učiniti još privlačnijim, što i je prvenstveno jedna od glavnih zadaća lokalne i regionalne samouprave i za što se mi kao općina puno zalažemo i pratimo razne EU natječaje.

Koncept uključuje povećanje investicija u javnu infrastrukturu i usluge uključujući i širokopojasni internet na ruralnim područjima što bi trebalo dodatno pridonijeti zaustavljanju iseljavanja, stvaranju novih radnih mjesta i povećanju socijalne uključenosti”, rekao je načelnik općine Zoran Pelicarić dodavši da bi njihov širokopojasni internet trebao zaživjeti do 2023.

Ekonomist Damir Novotny osvrnuo se na Akcijski plan EU-a za pametna sela koji u cilju ima uravnotežen razvoj regija i rast ruralnih područja.

Podsjetio je na odluku Europskog parlamenta da su članice obvezne izdavajati najmanje 5% novca iz EU fonda za regionalni razvoj od 2021. što je oko 2,4 milijarde eura u EU.

Premda se pod tim pojmom uglavnom podrazumijevaju digitalne tehnologije, pristup širokopojasnom internetu, 5G mreži, koncept uključuje automatizaciju i robotizaciju poljoprivrede, kružne i ekonomije dijeljenja (zajedničku uporabe poljoprivrednih strojeva), digitalnih platformi koje mogu zamijeniti osnovne usluge, korištenje obnovljivih izvora energije, kaže Novotny.

Prva strategija razvoja pametnog sela izrađena je za općinu Vrsi u Zadarskoj županiji, a uključuje analizu stanja, definiranje područja na kojima će se graditi koncept te aktivnosti i mjere kojima će se ostvariti.

Komentirajte prvi

New Report

Close