Primate mirovinu iz inozemstva? Evo što morate napraviti da biste došli do covid dodatka

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2021. u 12:23
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Druga isplata covid-dodatka predviđena je u srpnju 2021.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) podsjeća građane koji primaju mirovinu iz inozemstva da radi isplate covid-dodatka trebaju HZMO-u dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021., koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja do 30. lipnja 2021.

Dokaz može biti:

  • potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021.
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u neto iznosu.
  • Na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac na poveznici putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz popunjenu tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.

    Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

    Korisnici koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, također trebaju na online obrascu ili tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu – te tiskanicu potpisati i dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

    Druga isplata covid-dodatka predviđena je u srpnju 2021. korisnicima koji uz mirovinu ostvarenu u Hrvatskoj primaju i inozemnu mirovinu, kao i korisnicima kojima je uspostavljena isplata mirovine u Hrvatskoj, a imaju element inozemnosti (priznanje prava na razmjerni dio mirovine, pravo na samostalnu mirovinu kao povoljniju primjenom uredbi EU/međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju ili navršen mirovinski staž u inozemstvu).

Komentirajte prvi

New Report

Close