Prijevoznici sutra kreću u novi prosvjed

Autor: Darko Bičak , 19. svibanj 2020. u 22:00
Prosvjedovalo se i početkom svibnja/JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Povremeni prijevoznici žele da Hrvatska slijedi primjer Njemačke, Mađarske i Slovenije.

Korona kriza je u velike probleme stavila cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, a u posebno teškoj situaciji su poduzetnici vezani uz turizam. Među njima su i povremeni prijevoznici putnika (PPP) koji su se bave organiziranim prijevozom turista, a na taj se sektor veže oko 20 tisuća zaposlenih.

Sigurnosni standardi su u tom segmentnu visoki, te su gotovo sve tvrtke iz ovog sektora u voznom parku imale novije autobuse koji su uglavnom u leasingu. Zbog toga Inicijativa PPP traži da im Vlada i leasing kuće izađu u susret kako bi preživjeli.

Upute regulatora

Na jučerašnjem sastanku prisutne tri leasing kuće, Erste, RBA i Unicredit, potvrdile, su kažu u Inicijativi, kako će ispoštovati preporuke Hanfe o moratoriju, dok se nisu pojavili predstavnici ministarstava turizma, financija i prometa.

Zbog toga je najavljen veliki prosvjed prijevoznika u četvrtak kojem bi se trebali pridružiti i predstavnici drugih djelatnosti vezane za turizam, ugostiteljstvo te članovi Udruge Glas poduzetnika (UGP).

20

tisuća zaposlenih vezano je uz djelatnost povremenog prijevoza, kažu u Inicijativi PPP

Nakon sastanka prošli tjedan, Hanfa je izdala preporuku leasing društvima da ne poduzimaju mjere prisilne naplate prema, do tada, urednim platišama te da prestanu naplaćivati obračunate kamate u razdoblju moratorija.

Ostala leasing društva će dobiti zahtjev da se očituju hoće li i oni ispoštovati preporuke Hanfe. Inicijativa PPP, zajedno s UGP-om, predložila je mjere koje su već poduzele neke članice EU. Primjerice Mađarska je donijela je zakon o potpunom zamrzavanju glavnice i kamate kod leasing kuća.

Što se radi diljem EU

Njemačka pak donosi zakon s izravnim novčanim potporama prijevoznicima i moratorije do 30. rujna, a Slovenija je osigurala 40€ potpore po autobusu na dan do kraja godine, uz plaću za zaposlene i moratorije do kraja godine, a u donošenju je, kažu, i odredba o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 36% prošlogodišnjeg prometa prijevoznicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close