Prijevoznici šalju autobuse, kompanije nude smještaj i hranu

Autor: Darko Bičak; Lucija Špiljak , 01. ožujak 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Hrvatske tvrtke pružaju pomoć Ukrajincima koji bježe od rata.

Izbjeglički val od, za sada, pola milijuna ljudi koji su uslijed ratnih događanja u Ukrajini potražili utočište u zemljama EU aktivirao je sve institucionalne mehanizme u zemljama Unije, a u pomoć izbjeglicama se sve više uključuju i kompanije.

Mnoge hrvatske tvrtke uključile su se u pomoć izbjeglicama donacijama u novcu, materijalu ili uslugama kojima se bave. U prvom koraku je jako važna pomoć prijevoznika koji izbjeglice mogu maknuti od ratnih područja.

Besplatno do Poljske
Iz Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika objavili da su spremni dio svoje flote s više od 1000 autobusa staviti na raspolaganje. Kako je pojasnio Dražen Divjak, direktor Arrive, prijevoznici su spremni ustupiti svoje autobuse i vozače za prijevoz izbjeglica iz ukrajinskih pograničnih područja u Hrvatsku.

“Želimo dati naš doprinos u ljudstvu i vozilima jer je to naša odgovornost, ali i jedini način na koji se može organizirano i učinkovito prevesti izbjeglice s ukrajinske granice na za to predviđene lokacije u Hrvatskoj”, istaknuo je Divjak.

Isto tako iz FlixBusa kažu da njihovi timovi neumorno rade na spašavanju izbjeglica te nude besplatni prijevoz preko granice u smjeru Poljske svima kojima je to potreba.

“Na linijama koje povezuju Ukrajinu i Poljsku dodano je još nekoliko autobusa za prijevoz izbjeglica. Osim toga, dodatno prevozimo svu potrebnu hranu i opremu potrebitima. Naši operativni timovi nalaze se na graničnim prijelazima kako bi bili podrška na licu mjesta”, navodi Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South regije.

Davor Bruketa i Nikola Žinić iz agencije Bruketa&Žinić&Grey mogu osigurati uredski prostor za četvero ukrajinskih dizajnera/ilustratora/D. Višnjić/PIXSELL

Humanitarne akcije za Ukrajinu pokrenuli su i Caritas, Hrvatski Crveni križ i nevladina organizacija ADRA Hrvatska, koji su na raspolaganje stavili svoje ljudske resurse i usto prikupljaju novčana sredstva. Društvene mreže također su se aktivirale.

U grupi na Facebooku “SOS UA Ukrajina” brojne su objave iz minute u minutu u kojima hrvatski građani nude usluge prijevoza i odlaska izravno u Ukrajinu kako bi prevezli što veći broj ugroženih Ukrajinaca.

Organiziraju smještaj i sve potrepštine. Također, neprofitna organizacija Prevoditelji bez granica objavila je kako je sve veća potreba za prevoditeljima koji govore ukrajinski, ruski, poljski, mađarski, češki, rumunjski, moldavski ili njemački.

S krizom i opasnošću suočava se i 7,5 milijuna djece u Ukrajini, stoga UNICEF nastoji pojačati napore kako bi osigurali svu nužnu humanitarnu pomoć, ali i psihosocijalnu podršku za djecu.

Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, poslala je apel hrvatskim građanima, tvrtkama i medijima da svojim donacijama pomognu djeci Ukrajine.

7,5

milijuna djece u Ukrajini suočava se s opasnošću, poručuju iz UNICEF-a

U stalnom kontaktu
Veliku zabrinutost izrazila je hrvatska IT tvrtka Span koja ima ured i u Kijevu, stoga su u stalnom kontaktu sa 32 ukrajinskih kolega.

“Span je odmah aktivirao svoj krizni tim kojemu je cilj na najefikasniji mogući način pomoći našim zaposlenicima i njihovim obiteljima. To prvenstveno uključuje pomoć u prihvatu, prijevozu, smještaju u Hrvatskoj, psihološku pomoć kao i asistenciju u birokratskim poslovima”, kažu nam iz Spana.

Kao i nakon razornog potresa u Baniji, aktivirali su se i kuhari okupljeni u inicijativu “Chef kuha doma” oko pomoći izbjeglicama koje pristižu u Zagreb. Brodosplit je za dvoje od sedam ukrajinskih radnika, zaposlenih u tvrtki DIV grupacije koji su jučer stigli iz Lavova i Ternopila, osigurao privremeni dom i hranu.

Hrvatske tvrtke nastoje Ukrajincima osigurati i mjesto za rad po dolasku u Hrvatsku. Tako je agencija Bruketa&Žinić&Grey objavila da može osigurati uredski prostor za četvero ukrajinskih dizajnera/ilustratora i pomoći im da pronađu smještaj u Zagrebu.

Za smještaj izbjeglica brine i Ministarstvu turizma čija je resorna ministrica Nikolina Brnjac održala jučer sastanak s hotelijerima te pozvala hrvatske iznajmljivače koji žele pomoći nevoljnim Ukrajincima da se jave sa svojim mogućnostima na mail: smjestaj@mints.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close