Prijeti li Hrvatskoj paraliza javnih službi? ‘Bojimo se da je ovo tek početak’

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2022. u 08:41
Foto: Igor Soban/PIXSELL

U problemima je i željeznički promet, a u HŽ putničkom prometu se boje da je to tek početak.

Omikron je poharao javne službe u svim većim hrvatskim gradovima i zbog velikog broja radnika na bolovanju ili u samoizolaciji stvorio probleme u njihovom funkcioniranju.

Najdramatičnije je u zagrebačkom ZET-u kojem nedostaje čak 390 vozača autobusa i tramvaja. Na poslu nema svakog petog vozača.

“Upoznat sam s problemima u ZET-u. Novi soj je stvorio velike probleme u javnim poslovima. Velik je broj radnika u samoizolaciji. To je teško pravilno organizirati jer doznajemo da su se vozači zarazili doslovce preko noći. Neke su korekcije napravljene u linijama, smanjen je raspored, ali u svemu mislim da građani tom situacijom nisu pretjerano pogođeni”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

U problemima je i željeznički promet, a u HŽ putničkom prometu se boje da je to tek početak. Jedna je linija, na relaciji Osijek-Bizovac, već u prekidu.

“U četvrtak i petak putnike će na toj liniji prevoziti autobusi. Primjetan je uzlazan trend u obolijevanju radnika i radnika u samoizolaciji”, rekli su iz HŽ-a.

Izvan službe je u ovom trenutku 19 radnika koji obavljaju poslove vlakopratnog osoblja i 21 radnik koji obavlja poslove strojnog osoblja, a još 12 ih je u samoizolaciji, piše Jutarnji list.

U zagrebačkoj Čistoći je pak na bolovanju trenutno 70 radnika od njih 2050. To zasad, kažu, ne utječe ozbiljnije na njihovo funkcioniranje.

S koronavirusom se susreću i u Studentskom centru. Tamo je trenutno 45 radnika u samoizolaciji.

“Postojeći radnici preraspoređuju se u restorane SC-a u kojima je povećana stopa bolovanja, tako premošćujemo ovu situaciju”, odgovorio nam je ravnatelj Mirko Bošnjak.

Nešto lakše je u Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Zagrebu. Tamo je trenutno troje radnika pozitivno na covid-19, a još ih je troje u samoizolaciji.

“Ukupno imamo 330 radnika, a imali smo sreće, ako tako mogu reći, da ih se nije previše zarazilo odjednom, nego kapaju pomalo”, otkriva zapovjednik Siniša Jembrih.

I carinici se osipaju. U ovom trenutku ih je 106 zaraženo ili u samoizolaciji, ali iz Carinske uprave za Jutarnji kažu da se carinski promet robe i putnika preko graničnih prijelaza, kao i na unutarnjim carinskim ispostavama zasad odvija redovito.

“Stalno kaos”

Varaždinska županija nema problema s oboljelima u javnim službama, ali ima sa zaposlenicima škola. Učenici triju škola zbog omikrona među profesorima još su na online nastavi. Brojka je svakim danom manja i jučer je bio zaražen još 31 profesor, a 15 ih je bilo u samoizolaciji. Kod susjeda, Međimuraca, veći je problem sa zdravstvenim djelatnicima, iako zasad nema problema s organizacijom rada. Tridesetak je djelatnika izvan službe.

Puli su zbog aktualne situacije s covidom najviše od javnih službi pogođeni Opća bolnica i Nastavni zavod za hitnu medicinu. Kako nam kaže ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić, samo ovaj mjesec od njihova je osoblja oboljelo 155 osoba, od ukupno oko 900 zaposlenih. Naravno, tu se ne radi samo o zdravstvenim djelatnicima.

“Nama je kaos stalno pa nam se to nije promijenilo. No, radimo i pokrivamo se koliko god možemo tako da radimo duple, troduple i svakakve smjene”, ističe.

U vukovarskoj komunalnoj tvrtki Komunalac, koja na području grada obavlja usluge odvoza otpada i ukopa, zbog zaraze koronom, odnosno bolovanja uslijed izolacija i samoizolacija izvan stroja je 35 radnika od njih 223, što je gotovo 16 posto ukupnog broja zaposlenih. No, prema riječima direktora tvrtke Igora Štrangarevića, uspijevaju sve odraditi.

JPVP-u Osijek izvan stroja je 10 od 88 vatrogasaca, zbog čega su prema riječima zapovjednika Zorana Pakšeca rad prebacili na tri smjene, pa se ljudi češće rotiraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close