Prijete li zbog rastućih cijena energenata minusi gradovima i općinama?

Autor: Mladen Miletić , 23. siječanj 2024. u 22:00
Prošlogodišnja uspješna konferencija ‘Energetski izazovi gradova i općina’ u Đurđevcu će u petak dobiti - nastavak/PD

Konferencija ‘Energetska nezavisnost’ u petak u Đurđevcu nastavak je uspješnog prošlogodišnjeg izdanja.

U Đurđevcu će se u petak, 26. siječnja održati poslovna konferencija “Energetska nezavisnost”, koja će na jednom mjestu okupiti vodeće ljude hrvatskih gradova i općina kao i ključne predstavnike stručne i poslovne javnosti.

Prije nešto više od godine dana u Đurđevcu je već održana poslovna konferencija “Energetski izazovi gradova i općina”.

Globalni pritisci
Kako i u proteklom razdoblju interes svih ključnih dionika za energetsku tematiku ne samo da nije smanjen, već je iz dana u dan povećavan, uz potporu glavnih partnera slijedi i svojevrsni nastavak konferencije.

Tri tematske cjeline

Tri su panela u programu: Energetska samodostatnost i upravljanje; Obnovljivi izvori energije i zelene politike; Geotermalni potencijali kontinentalne Hrvatske.

U vrijeme održavanja prve konferencije globalni geopolitički sukobi i sve veća ekonomska neizvjesnost svakodnevno su nametali važnu temu energetske održivosti i poslovnog upravljanja.

Problemi vezani uz tu tematiku podjednako su postavljali izazove pred saveze država, države, ali i JLS-ove. U međuvremenu, zbog niza globalnih događaja, potreba za rješenjima energetske održivosti i samodostatnosti nije se smanjila, nego i povećala.

Upravo zbog toga internetski portal Energetico u petak u Đurđevcu organizira poslovnu konferenciju “Energetska nezavisnost” kojom će se kroz tri tematska panela (Energetska samodostatnost i upravljanje; Obnovljivi izvori energije i zelene politike; Geotermalni potencijali kontinentalne Hrvatske) produbiti korisna znanja i razmijeniti iskustva između predstavnika gradova i općina te poslovne i stručne javnosti.

Kako osigurati grijanje brojnih gradskih institucija, ustanova, vrtića i škola, a istodobno se zadržati u strogim okvirima vlastitih proračuna? Mogu li gradovi i općine izdržati financijski pritisak rasta cijena energenata ili bi neki mogli završiti i u minusu? Kako povećati energetsku održivost lokalne zajednice u mjesecima i godinama koje su pred nama?

I ono najvažnije, hoće li se cjenovni pritisci prema jedinicama lokalne samouprave preliti i na građane? Odnosno, mogu li gradovi i općine možda i pomoći građanima da lakše prebrode inflacijsku i energetsku krizu? Mogu li obnovljivi izvori energije, solarna i geotermalna energija povesti RH prema energetskoj samodostatnosti? Hoće li u Hrvatskoj uskoro niknuti postrojenja za proizvodnju zelenog vodika?

Čelnici tvrtki, stručnjaci…
Sudjelovat će predstavnici resornih institucija, vrsni stručnjaci, čelni ljudi uspješnih tvrtki kao i čelnici gradova i općina. Uz organizatore konferencije, Grad Đurđevca i Grad Križevce te portal Energetico, u projekt su uključeni Poslovni dnevnik, partner Sveučilište Sjever i medijski pokrovitelj portal Gradonačelnik.hr.

Konferencija će se održavati od 10 do 14 sati u đurđevačkom Domu kulture, moderatori su Plamenko Cvitić, Vladimir Nišević i Branko Uvodić, a cjelokupni program i popis panela i panelista dostupan je na portalu www.energetico.eu.

Komentirajte prvi

New Report

Close