Prijete li nam penali od 10-ak tisuća eura dnevno?

Autor: Saša Paparella , 30. prosinac 2016. u 14:04
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Ministar zaštite okoliša i energetike, Slaven Dobrović, ne vidi razlog za paniku.

Unatoč najavama, na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Vlade RH održanoj u četvrtak nije prihvaćen Plan gospodarenja otpadom 2016.- 2022., a zbog čega bi Europska komisija Hrvatskoj mogla nametnuti plaćanje visokih penala.

Ministar zaštite okoliša i energetike, Slaven Dobrović, ne vidi razlog za paniku. 

“Svi su očekivali da će danas biti donesen Plan gospodarenja otpadom, no on nije bio na sjednici Vlade iz formalnih razloga, zbog potrebe da se doradi jedan mali dio. Važno je to ovdje nema prijepora te da će se vjerojatno donijeti najvjerojatnije na prvoj narednoj sjednici Vlade RH”, izjavio je nakon sjednice ministar Dobrović. “Važno je i da formalno nedonošenje plana u 2016. ne znači ništa posebno. To što će se donijeti početkom 2017. neće prouzročiti nikakvu štetu za RH, bitno je da smo jako ozbiljno krenuli na putu provedbe onoga što je zacrtano planom, razne sadržaje vezane uz recikliranje”, rekao je resorni ministar. 

Kako doznajemo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, do odgode je došlo jer jedna od tablica iz Plana nije na vrijeme dorađena od strane službenika Ministarstva. 
Dodaju da je Plan gospodarenja otpadom usuglašen s partnerima i međuresorno usklađen, te da nema nikakvih razmimoilaženja. Upitan od strane novinara za procjenu financijskog učinka Plana, ministar Dobrović je rekao da će ona biti poznata “tek kad se dovrše sve tablice”. Ipak, ne dijele svi optimizam ministra Slavena Dobrovića oko odgovora EK na probijanje rokova. “Ako Ministarstvo ne ispregovara produljenje roka, što će biti teško jer se ionako s donošenjem Plana kasni već više od godinu dana, onda su vrlo izgledni penali koji se kreću oko nekoliko desetaka tisuća eura dnevno”, rekao nam je Marko Košak iz Zelene akcije. 

“Međutim, penale ćemo plaćati i ako ne ispunimo ciljeve odvajanja i recikliranja. Stoga je važno ne samo što prije donijeti Plan, već ga i unaprijediti kako bi se zaustavili štetni projekti spalionica i regionalnih centara za velike količine miješanog otpada koji godinama koče razvoj sustava recikliranja. 

Potrebno je decentralizirati sustav i uspostaviti kvalitetne lokalne sustave odvajanja, recikliranja, kompostiranja i ponovne uporabe otpada, a neodvojeni ostatak zbrinuti naprednim metodama recikliranja, a ne skupim i štetnim spaljivanjem. Potrebno je što prije donijeti kvalitetan nacionalni Plan gospodarenja otpadom jer je sustav u Hrvatskoj među najgorima u Europi na štetu građana i okoliša”, napominje Košak.

Niti ostali članovi Vlade nisu uvjereni da će Hrvatska proći bez sankcija. Još u srijedu, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac najavila je da će na sjednici Vlade biti usvojen Plan, a pritom je istaknula i kako se “ne zna hoće li Hrvatska morati plaćati penale Europskoj komisiji zbog kašnjenja. Po usvajanju Plana, najavila je raspisivanje natječaja za razne projekte.

Podsjetila je i kako je njeno ministarstvo krajem studenoga uputilo Ministarstvu zaštite okoliša upozorenje u kojem podsjeća na rokove koje je EK propisala, odnosno da RH mora do kraja 2016. donijeti Plan gospodarenja otpadom, jer on je preduvjet za korištenje fondova za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom.

Iako je ministrica Žalac utvrdila da je “ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović jako dobro upoznat sa situacijom i rokovima”, Plan ipak nije pravovremeno došao na sjednicu Vlade. Do zaključenja broja, iz njenog ministarstva nismo uspjeli dobiti dodatni komentar o eventualnim posljedicama zbog neprihvaćanja Plana u dogovorenom roku. v

Komentari (1)
Pogledajte sve

A tko ce placati te penale? Pa zna se, svi mi sitnozubi! Hebe se politicarima, iako bi to zbog svog nerada i nesposovnost morali oni placati, pa da vidite onda kako ce se ovi nasi vrli napuseni psihopati razmrdati! Ali uostalom, sami smo si izabrali te seronje…

New Report

Close