Prije su dolazili na godišnji, a danas masovno kupuju nekretnine na Jadranu

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2022. u 09:08
Foto: Pixabay

Cjenovno ih zanimaju nekretnine od 100.000 eura do pola milijuna eura. Spremni su platiti od 2000 eura do 4000 eura po kvadratu u prvom redu uz more

“Česi masovno kupuju nekretnine na Jadranu? Generalno je to istina, ali i Česi i Slovaci ne kupuju ništa više nego ranije”, komentirao je za Šibenski aktualnu situaciju na hrvatskom tržištu nekretnina Darko Radelja iz ‘Broker nekretnina.

Kad se govori o prošloj godini, potvrđuju to i podaci Porezne uprave. Dakle, češki državljani su lani u Hrvatskoj kupili 588 nekretnina, što je više nego u 2019. (236) i u 2020. (215). U šest prethodnih godina (2015. – 2020.) ukupno su kupili 1296 nekretnina. Cijene nekretnina u Češkoj jesu poletjele “u nebo”, prema podacima Eurostata 22 posto u trećem kvartalu prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2020., ali se pokazuje da nisu i jedini razlog okretanju čeških kupaca hrvatskom tržištu.

“Ako Čeh kupi vikendicu udaljenu na sat vožnje od Praga, imat će mjesto za odmor koja mu nije daleko, ali ako je kupi na Jadranu, imat će kuću za odmor u kojoj će provesti dva-tri tjedna, a ostalo vrijeme će je dati u najam “, kazuje Radelja, naglašavajući da su kupci na području Dalmacije uglavnom pripadnici srednje češke klase koji su za apartman ili apartmansku kuću spremni platiti od 200.000 eura do 500.000 tisuća eura, a za manju vilu, s bazenom i okućnicom od primjerice 800 kvadrata, 750.000 eura pa naviše.

Prema iskustvu našeg sugovornika najčešće biraju rogozničko područje, ono između Trogira i Šibenika. Nije da ne vole i otoke, Brač i Hvar posebno, ali Hvar im je, ipak, skup.

“Ne samo Česi, nego i Slovaci i Poljaci dosta su zadnjih godina zastupljeni na našem području”, kaže za Šibenski i Divna Bulat iz agencije ‘Domus nekretnine’ sa sjedištem u Vodicama.

Ocjenjujući ih zahvalnim klijentima, Bulat naglašava da ih najviše zanimaju novogradnje, kuće i apartmani, od Biograda do Rogoznice i Ražnja, zapravo sva mjesta uz more.

“Kažu nam da se ovdje osjećaju kao doma, a odgovara im što imamo dva parka, dva aerodroma u blizini, sve im je zapravo blizu. Prođu oni i Španjolsku, Francusku, ali vole doći u Hrvatsku. Cjenovno ih zanimaju nekretnine od 100.000 eura do pola milijuna eura. Spremni su platiti od 2000 eura do 4000 eura po kvadratu u prvom redu uz more. Kad gledaju cijene u svojoj zemlji, mi smo za njih eldorado, preskupi smo samo građanima Hrvatske”,  konstatira naša sugovornica, dodajući da se sa svojim kupljenim nekretninama ponašaju dvojako, jedni žele apartman ili kuću samo za sebe, dok se drugi odlučuju i za ‘rentanje’, koje pak uredno prijavljuju.

I sugovornici iz drugih agencija naglašavaju da Česi, Slovaci, Poljaci… najviše kupuju nekretnine u malim mjestima, u Splitsko-dalmatinskoj županiji u okolici Splita, Omiša, Makarske. Najmanje kupuju u gradovima, primjerice u Splitu.

Komentirajte prvi

New Report

Close