Prijava protiv zamjenika predsjednika NO Petrokemije

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2013. u 13:45
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

U Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (HANFA) jučer je upućena prijava protiv zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Petrokemije Ivana Majstrovića.

U Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (HANFA) jučer je upućena prijava protiv zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Petrokemije Ivana Majstrovića, objavio je Samostalni sindikat Energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

"Prijavu su podnijela četiri radnička predstavnika u NO Petrokemije zbog saznanja da je gospodin Majstrović putem e-maila većem broju osoba dostavio povlaštene informacije. Među onima koji su tako došli do informacija koje su povlaštenog karaktera, a neke od njih su i poslovna tajna, nalazi se i istaknuti zagovaratelj hitne privatizacije Petrokemije Nenad Bakić. Ovakva prepiska između jednog člana NO i jednog ili više dioničara izrijekom je zabranjena važećim zakonskim odredbama, kodeksima ponašanja i brojnim aktima Petrokemije. Gospodin Majstrović, kao i svi ostali članovi NO, potpisao je i izjavu kojom se obvezao čuvati podatke o kojima kao upućena osoba ima saznanja. Zakoni su tu vrlo jasni – sve informacije koje su značajne za dioničare može davati jedino Uprava ili osobe koje je Uprava za to ovlastila i to na način da se svim dioničarima iste informacije objave istovremeno. Gospodin Majstrović nije od nikoga ovlašten odavati takve informacije, a pogotovo se to ne smije raditi u izravnoj prepisci s jednim od dioničara. Ponašanje zamjenika predsjednika NO Petrokemije još više nas čudi uzmemo li u obzir i njegovo pohađanje posebne edukacije za članstvo u nadzornim odborima s kojim se puno puta pohvalio. Postavlja se pitanje kako je onda bilo moguće da mu se dogodi ovakav propust koji bi mogao imati štetne posljedice kako za većinu dioničara koji te informacije nikada nisu dobili tako i za buduće poslovanje i ugled Petrokemije. Postavlja se i pitanje je li do svega ovoga došlo zbog vrlo određenih namjera ili se pak radi o krajnjoj nesmotrenosti i neznanju gospodina Majstrovića. Ne želimo nagađati o tome je li gospodin Bakić ili netko drugi mogao iskoristiti dobivene povlaštene informacije za manipulacije na tržištu dionica ili ne, ali ostaje činjenica da ih je dobio na nezakonit način i to od osobe koja nije ovlaštena za davanje tih informacija. Zbog toga su radnički predstavnici podnijeli prijavu HANFA-i koje je nadležna reagirati u ovakvim slučajevima. Ukoliko HANFA bude postupala sukladno zakonima RH moguće je i podnošenje kaznene prijave protiv gospodina Majstrovića. Hoće li to tako i biti ne možemo znati, ali ostaje činjenica da su radnički predstavnici na ovu temu tražili izvanrednu sjednicu NO Petrokemije koju je predsjednik Goran Kralj sazvao i na kojoj se nastali problem pokušalo pospremiti pod tepih. Inače i predsjednik NO gospodin Kralj je od samog početka bio uključen u prepisku kojom su povlaštene informacije na nezakonit način postale dostupne nekolicini dioničara Petrokemije. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li institucije RH, u ovom slučaju HANFA, nešto konkretno poduzeti da se ovakve situacije više ne ponavljaju", navodi se u priopćenju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

inače guru se pravda na svome blogu kako nije ništa nelegalno napravio i da ga to sindikati progone a posebno se okomio na poslovni dnevnik .

baš me zanima koliko je platio p.r. na jutarnjem kada nas je uzastopno filao svojim veleumnim analizama burze i ekonomije kako kod nas tako i šire.
teško mi je naći eklantantniji primjer navlačenja malih investitora preko masmedija kod nas i onda još ima obraza nekom drugom prigovarati nešto po tom pitanju.
a sad smo i razotkrili kako je dolazio do informacija za fundamentalne analize.

Baš me zanima koliko je plaćen dotični za povlaštene info. Lako je bit “analitičar” u ovakvoj zemlji gdje nema nit reda nit zakona.

Hanfa, odnosno onaj Mali ce napraviti sta mu Linic kaze.

Pitajte Linica a ne Hanfu.

New Report

Close